Zamknij
Naleśniki marchewkowe
fot. Shutterstock

Znudziły ci się tradycyjne naleśniki? Te o smaku marchewkowym z pewnością będą ciekawym uzupełnieniem twojego menu. Wypróbuj tę recepturę.

W jesienne dni lubimy zajadać się świeżą marchewką prosto z ogródka. To warzywo jest niezwykle smaczne, chrupkie, a ponadto ma wiele witamin i minerałów, które są niezbędne do zachowania dobrego samopoczucia. Marchew warto wykorzystać także do przygotowania różnych znakomitych potraw. Tym razem zdradzimy ci przepis na naleśniki z jej dodatkiem, które oczarują cię apetycznym wyglądem i wyjątkowym smakiem.

Naleśniki marchewkowe: łatwy przepis

Naleśniki marchewkowe to szybkie danie, które przyrządzisz z łatwością. Ich pomarańczowy kolor sprawia, że pięknie prezentują się na kuchennym stole i wręcz trudno oderwać od nich wzrok. Do ich przygotowania możesz wykorzystać dowolny rodzaj mąki - w tym również bezglutenową. Poza tym warto dodać do ciasta trochę wody gazowanej, dzięki której naleśniki będą lekkie i delikatne w smaku.

Kolacja
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    25 min

  • Dla ilu osób

    dla 6 osób

Składniki

Składnik
4 marchewki
2 szklanki mleka
2 szklanki mąki bezglutenowej
3 łyżki wody gazowanej
szczypta soli
szczypta ksylitolu
3 łyżki oleju roślinnego

Sposób przygotowania

  1. Marchewki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze części.
  2. Następnie dokładnie je blendujemy.
  3. Dodajemy do nich mleko, wodę gazowaną, mąkę oraz przyprawy.
  4. Wszystko miksujemy, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
  5. Naleśniki smażymy na patelni z dodatkiem oleju z dwóch stron, aż się zarumienią.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Naleśniki marchewkowe: jak je podawać?

Naleśniki w tym wydaniu możesz serwować na różne sposoby z ulubionymi dodatkami. Doskonale smakują na słodko - polane miodem lub syropem klonowym. Do dekoracji można wykorzystać też listki mięty, migdały, pistacje lub orzechy włoskie. Warto serwować je również w wersji wytrawnej np. z warzywnym nadzieniem oraz odrobiną startego parmezanu albo mozzarelli.

Zobacz także: Oto prosty przepis na kotlety marchewkowe. Trudno im się oprzeć