Zamknij
Naleśniki dyniowe
fot. Shutterstock

Naleśniki to idealny przysmak na śniadanie. Te w jesiennym wydaniu z dodatkiem dyni z pewnością skradną twoje serce. Oto sprawdzony przepis.

Dynia to prawdziwa królowa jesieni. Możemy przyrządzić z niej wiele znakomitych potraw na różne okazje. Tym razem zdradzimy ci łatwy przepis na dyniowe naleśniki, które nie tylko smakują wybornie, ale też cieszą oko apetycznym wyglądem. Dzięki nim urozmaicisz swoje śniadaniowe menu.

Dyniowe naleśniki - prosty przepis

Przyrządzenie takich naleśników jest naprawdę proste. Do przygotowania ciasta możesz wykorzystać dynię piżmową albo hokkaido o delikatnym, słodkawym smaku. Pamiętaj również o wcześniejszym ubiciu jajek, dzięki czemu naleśniki będą bardziej miękkie i puszyste.

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 6 osób

Składniki

Składnik
1,5 szklanki puree z dyni
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki
szczypta soli
łyżeczka ksylitolu
olej roślinny
0,5 łyżeczki cynamonu
2 jajka
50 ml wody gazowanej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania

  1. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon oraz odrobinę soli i ksylitol.
  2. Wszystko dokładnie mieszamy.
  3. W oddzielnym naczyniu ubijamy jajka na puszystą masę.
  4. Dodajemy do nich suche składniki, mleko, wodę gazowaną oraz puree z dyni.
  5. Całość blendujemy do momentu, aż uzyskamy gęste, jednolite ciasto.
  6. Naleśniki smażymy z dwóch stron na patelni z dodatkiem oleju, aż się zarumienią.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Dyniowe naleśniki - sposób podania

Naleśniki w takim wydaniu sprawią, że jesienny poranek upłynie ci znacznie milej. Możesz serwować je z różnymi dodatkami. Doskonale smakują polane miodem lub syropem klonowym. Możesz również posypać je orzechami, płatkami migdałowymi lub suszonymi śliwkami. Znakomicie komponują się też z maślanką oraz delikatnym jogurtem naturalnym.

Zobacz także: Dynia faszerowana pieczarkami to znakomity pomysł na obiad. Oto sprawdzony przepis