Zamknij
Naleśniki czekoladowe z bananami
fot. Shutterstock

Chcesz poprawić sobie nastrój w jesienne dni? Sięgnij po naleśniki czekoladowe z bananami. To smak, któremu trudno się oprzeć.

Naleśniki to idealna propozycja kulinarna dla małych i dużych łasuchów. Doskonale sprawdzą się na śniadanie oraz jako pyszny deser w ciągu dnia. Możesz serwować je z serkiem mascarpone, cynamonem lub ulubionymi owocami. Znakomicie smakują również w wersji słonej, np. ze szpinakiem i serem feta. Jeżeli lubisz słodsze połączenia, to mamy dla ciebie idealny przepis na naleśniki czekoladowe z dodatkiem bananów.

Naleśniki czekoladowe z bananami

Naleśniki w takim wydaniu przyrządzisz bardzo szybko. Aby były bardziej puszyste, warto przed smażeniem dodać do nich odrobinę wody gazowanej lub łyżeczkę proszku do pieczenia. Aksamitna czekolada w połączeniu z bananami tworzy pyszną, unikalną kombinację smaków, która wprowadzi cię w doskonały nastrój.

Deser
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
2 szklanki mleka
250 g mąki
1 jajko
1 gorzka czekolada
5 bananów
2 łyżeczki cukru
szczypta cynamonu
2 łyżeczki oleju kokosowego
3 łyżki wody gazowanej

Sposób przygotowania

  1. Do miski wlewamy mleko, dodajemy mąkę, jajko, cukier oraz wodę gazowaną i wszystkie składniki miksujemy.
  2. Czekoladę z dodatkiem cynamonu rozpuszczamy w rondelku, a następnie łączymy ją z masą naleśnikową.
  3. Naleśniki smażymy na oleju z dwóch stron, aż staną się rumiane.
  4. Na koniec serwujemy je z bananami pokrojonymi w cienkie plasterki.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Naleśniki czekoladowe z bananami – jak je serwować?

Jeżeli lubisz słodkie smaki, możesz polać naleśniki odrobiną bitej śmietany. Warto również posypać je dla dekoracji płatkami migdałów. Teraz tylko pozostaje ci zaprosić rodzinę oraz znajomych i wspólnie z nimi delektować się wyśmienitym smakiem tego dania. Lubicie naleśniki w takiej odsłonie?