Zamknij
Mus czekoladowy z awokado
fot. Shutterstock

Masz ochotę na coś słodkiego? Mus czekoladowy z awokado to prawdziwa uczta dla podniebienia. W dodatku zrobisz go w kilka chwil.

Jak poprawić sobie humor w jesienny, pochmurny dzień? Sięgnij po  pyszny mus czekoladowy. Tym razem zdradzimy wam przepis na jego nową odsłonę z dodatkiem awokado. Deser w takim wydaniu to prawdziwa poezja smaku.

Mus czekoladowy z awokado - przepis

Przygotowanie takiego musu jest niezwykle łatwe i nie zajmuje zbyt wiele czasu. Z powodzeniem zrobisz go samemu nawet bez dużego doświadczenia w kuchni. Dużą rolę odgrywa w tym przepisie czekolada, dlatego tak ważne jest, aby wybrać sprawdzony produkty o najlepszej jakości.

Deser
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    20 min

  • Dla ilu osób

    dla 1 osoby

Składniki

Składnik
2 owoce awokado
1 tabliczka mlecznej czekolady
garść pistacji
garść migdałów
2 banany
łyżka masła
2 łyżki miodu

Sposób przygotowania

  1. Na początek z awokado pozbywamy się pestki, a miąższ przekładamy do miski.
  2. Banany obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki, a następnie także wrzucamy do naczynia.
  3. Dodajemy 3 łyżki miodu.
  4. Czekoladę roztapiamy na ogniu w rondelku z dodatkiem masła, po czym wlewamy ją do naczynia z bananami i awokado.
  5. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Mus czekoladowy z awokado i bananem – jak podawać?

Gotowy deser warto przed podaniem udekorować migdałami lub pistacjami. Można również posypać go łuskanymi orzechami. Znakomicie smakuje także w połączeniu z różnymi sezonowymi owocami. Taki mus można spożywać jako samodzielną przekąskę. Doskonale sprawdzi się też jako dodatek do naleśników lub grzanek. Lubicie czekoladę w takim wydaniu?