Zamknij
Młode ziemniaki z mozzarellą
fot. Shutterstock

Młode ziemniaki królują w naszych kuchniach. Sprawdź, jak przyrządzić je w wersji nadziewanej z dodatkiem delikatnej mozzarelli. Ich smak zostanie z tobą na dłużej.

Kto z nas nie lubi młodych ziemniaków? Najchętniej spożywamy je posypane aromatycznym koperkiem w towarzystwie zsiadłego mleka. Ale możliwości ich kulinarnego zastosowania jest znacznie więcej. Prawdziwym rarytasem są pieczone młode ziemniaki nadziewane serem mozzarella i różnymi warzywami, które idealnie sprawdzą się jako propozycja obiadowa.

Młode ziemniaki z mozzarellą – łatwy przepis

Młode ziemniaki w tym wydaniu to przysmak, który z pewnością znajdzie stałe miejsce w twojej kuchni wśród innych letnich potraw. Ich chrupiąca, rumiana skórka w połączeniu z delikatnym serem to kombinacja, która zachwyci każdego smakosza. Takie danie możesz serwować zarówno podczas rodzinnego obiadu, jak i bardziej formalnych uroczystości.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 8 osób

Składniki

Składnik
4 duże młode ziemniaki
2 marchewki
1 mała cebula
100 g pieczarek
150 g sera mozzarella
ząbek czosnku
sól
pieprz ziołowy
zioła prowansalskie
bazylia
2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Młode ziemniaki delikatnie płuczemy i pozostawiamy do wyschnięcia.
  2. Następnie każdy z nich zawijamy w folię do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok. 35 minut.
  3. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce.
  4. Pieczarki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
  5. Z cebuli pozbywamy się łupiny i drobno ją siekamy.
  6. Czosnek wyciskamy przez praskę.
  7. Warzywa dusimy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek, aż staną się miękkie i przyprawiamy je do smaku.
  8. Upieczone ziemniaki wydrążamy. Następnie miąższ łączymy z pozostałymi warzywami.
  9. Mozzarellę ścieramy na tarce.
  10. Ziemniaki nadziewamy warzywnym farszem i posypujemy je serem.
  11. Na koniec ponownie wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 10 minut.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Młode ziemniaki z mozzarellą – sposób podania

Młode ziemniaki w takiej odsłonie to danie, któremu trudno się oprzeć. Warto posypać je natką pietruszki albo odrobiną koperku. Do dekoracji możesz wykorzystać również świeży szczypiorek. Takie ziemniaki możesz dodatkowo polać delikatnym sosem czosnkowym lub serowym. Dobrze smakują również w zestawieniu z gęstym jogurtem naturalnym.

Zobacz także: Zaskocz swoich domowników zupą z młodych ziemniaków. Jest niezwykle kremowa i delikatna