Zamknij
Mleko słonecznikowe
fot. Shutterstock

Zastanawiasz się jak zrobić "mleko” słonecznikowe w swoim domu? To proste. Poznaj najlepszy przepis.

Napoje roślinne mogą być alternatywą dla zwykłego mleka. Na sklepowych półkach można znaleźć różne rodzaje tych produktów – migdałowe, sojowe, ryżowe, kokosowe itp. o licznych właściwościach odżywczych. Taki napój możesz przyrządzić także samodzielnie. Tym razem zdradzimy ci przepis na jego słonecznikową odsłonę.

"Mleko słonecznikowe" – sprawdzony przepis

Receptura na napój słonecznikowy jest niezwykle prosta. Jego wykonanie nie zajmie ci dużo czasu. Taki przysmak domowej roboty sprawdzi się jako dodatek do kawy, deserów, koktajli, a nawet pysznej owsianki. Z kolei pozostałą po przygotowaniu napoju pulpę możesz wykorzystać do przyrządzenia pasty kanapkowej lub pieczywa.

Wege
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
250 g łuskanych pestek słonecznika
2 szklanki wody
0,5 łyżeczki soli

Sposób przygotowania

  1. Na początek ziarna słonecznika dokładnie płuczemy.
  2. Następnie przekładamy je do miski, zalewamy gorącą wodą, przykrywamy ścierką i odstawiamy na całą noc.
  3. Po tym czasie pestki słonecznika dokładnie blendujemy i dodajemy do nich szczyptę soli.
  4. Uzyskaną masę odsączamy przez gazę lub drobne sitko.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

"Mleko słonecznikowe"- właściwości

Taki słonecznikowy napój to idealna opcja dla osób z nietolerancją laktozy lub będących na diecie wegańskiej. Poza tym pestki słonecznika to bogate źródło witaminy E, która znakomicie odżywia skórę i pozwala jej zachować na dłużej młody wygląd. Znajdziemy w nich również liczne minerały, jak cynk, potas i żelazo, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. A jaki jest wasz ulubiony napój roślinny?