Zamknij
Miodownik z jabłkami
fot. Shutterstock

Masz ochotę na słodki deser? Miodownik z jabłkami to prawdziwy smak jesieni. Sięgnij po ten wyjątkowy przepis.

Miód jest produktem niezwykle cenionym w kuchni ze względu na swoje walory smakowe i liczne właściwości zdrowotne. Nic dziwnego, że tak wiele osób sięga po niego niemal każdego dnia. Znakomicie sprawdza się jako dodatek do zimowej herbaty lub rozgrzewającego mleka. Możesz przyrządzić z niego również pyszne desery. Dziś zdradzimy ci przepis na miodownik z jabłkami, który podbije serca nawet najbardziej wymagających miłośników słodkości.

Miodownik z jabłkami – pomysł na jesienny deser

Miodownik z dodatkiem jabłek jest łatwy w przygotowaniu. Połączenie słodkiego miodu z soczystymi owocami stanowi w tym przypadku idealną kombinację smaków, której nie można się oprzeć. To pyszny deser dla małych, jak i dużych łasuchów. A przy tym zrobisz go naprawdę szybko.

Deser
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 8 osób

Składniki

Składnik
1 kg jabłek
750 g mąki
1,5 szklanki cukru pudru
6 łyżek miodu
2 jajka
4 łyżki kwaśnej śmietany
50 dag margaryny
łyżka mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
opakowanie galaretki owocowej
3 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 ml mleka

Sposób przygotowania

  1.  Do miski wsypujemy mąkę oraz szklankę cukru pudru. Następnie dodajemy 15 dag margaryny, jajka, miód, cukier puder i kwaśną śmietanę.
  2. Formę smarujemy delikatnie masłem.
  3. Wyrabiamy ciasto i dzielimy je na trzy jednakowe części. Każdą z nich układamy na blaszce i wkładamy oddzielnie do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza na ok. 15 minut.
  4. W misce umieszczamy 35 g margaryny, dodajemy pół szklanki cukru pudru i wszystko delikatnie miksujemy.
  5. Do mleka dodajemy cukier waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną i całość gotujemy. Gotowy budyń łączymy z utartą margaryną.
  6. Umyte i obrane jabłka ścieramy na tarce i podsmażamy na patelni. Dodajemy 3 łyżki cukru oraz rozpuszczoną galaretkę i wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  7. Pierwszą warstwę ciasta smarujemy masą budyniową i przykrywamy miodowym plackiem. Następnie dodajemy mus jabłkowy, na którym układamy trzecie upieczone ciasto.
  8. Gotowy miodownik posypujemy cukrem pudrem.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Miodownik z jabłkami – jak go podawać?

Taki słodki deser z dodatkiem miodu oraz jabłek znakomicie smakuje w połączeniu z bitą śmietaną. Możesz serwować go również w towarzystwie lodów waniliowych lub śmietankowych. Dla dekoracji warto posypać ciasto orzechami włoskimi albo migdałami. Lubcie desery w takim wydaniu?