Zamknij

Jak zrobić marynatę do mięs z grilla? 5 różnych sposobów

23.07.2021 15:31
Marynata do mięs z grilla: do karkówki, kurczaka, boczku, szaszłyków, skrzydełek
fot. Shutterstock

Uwielbiamy mięsa z grilla. Żeby jednak wyszły pyszne, trzeba przygotować do nich odpowiednią marynatę. Podpowiadamy pięć różnych przepisów.

Sezon barbecue w pełni - warto zatem przyrządzić pyszne dania z grilla. Najpopularniejszą opcją są oczywiście różnego rodzaju mięsa. Żeby jednak były one wyjątkowe w smaku, trzeba je odpowiednio zamarynować. Niestety nie ma jednej uniwersalnej marynaty do mięs z grilla. Każdy rodzaj tego typu produktów wymaga bowiem odpowiednich przypraw. Podpowiadamy zatem pięć różnych rodzajów marynaty do mięs, a konkretnie do karkówki, kurczaka, boczku, szaszłyków oraz skrzydełek. Dzięki nim wasz grill będzie pyszny.

Zobacz także: Jaki sos do grilla będzie odpowiedni? Najlepsze dipy do mięs i warzyw

Marynata do mięs z grilla: do karkówki

Karkówka z grilla to jedno z najpopularniejszych mięs, jakie można zrobić z rusztu. Warto ją zamarynować z dodatkiem ostrej musztardy, dzięki czemu będzie wyrazista w smaku.

Składniki na marynatę do karkówki z grilla

  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki ketchupu,
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej, 
  • 2 ząbki czosnku,
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma.

Wszystkie składniki mieszamy wraz z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Do tak przygotowanej marynaty wrzucamy pokrojoną w plastry karkówkę. Całość wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny - najlepiej na całą noc. 

Zobacz także: Ta sałatka z kalafiora będzie idealna na grilla. Dodaj do niej wiosenne warzywa

Marynata do mięs z grilla: do kurczaka

Pierś z kurczaka jest delikatnym mięsem. Dlatego też lepiej postawić na nieco delikatniejsze produkty w marynacie. 

Składniki na marynatę do kurczaka z grilla:

  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej, 
  • 2 łyżeczki miodu, 
  • natka pietruszki,
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i wędzona, curry. 

Natkę pietruszki siekamy i łączymy z pozostałymi składnikami. Taką mieszanką marynujemy piersi z kurczaka. Całość wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny - najlepiej na całą noc. 

Zobacz także: 3 sposoby na pysznego pstrąga. Jak przyrządzić go na patelni, z grilla i na parze?

Marynata do mięs z grilla: do boczku

Boczek sam w sobie jest tłustym mięsem, dzięki czemu jest głęboki w smaku. Dlatego warto zadbać o marynatę, która go nie zdominuje. 

Składniki na marynatę do boczku z grilla: 

  • 3 łyżki oleju,
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej, 
  • 2 ząbki czosnku,
  • przyprawy: majeranek, papryka słodka i ostra. 

Składniki mieszamy z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Tym polewamy plastry boczku. Całość wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny - najlepiej na całą noc. 

Zobacz także: Grillowany ser halloumi to pyszna przekąska. Jak go przyrządzić i z czym podawać?

Marynata do mięs z grilla: do szaszłyków

Szaszłyki z grilla wymagają wyjątkowej marynaty. Wszystko dlatego, że zawierają one zarówno mięsa, jak i warzywa. 

Składniki na marynatę do szaszłyków z grilla: 

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki musztardy miodowej,
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego, 
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma.

Wszystkie składniki mieszamy wraz z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Maczamy w tym nasze szaszłyki. Następnie przykrywamy je folią aluminiową i umieszczamy w lodówce na minimum 2 godziny - najlepiej na całą noc. 

Zobacz także: Mięso mielone z grilla można zrobić na różne sposoby. Sprawdźcie 3 popularne przepisy

Marynata do mięs z grilla: do skrzydełek

W ostatnim czasie prawdziwym hitem są skrzydełka w Coca-Coli. My jednak podpowiemy wam bardziej tradycyjną marynatę do tego typu mięsa, mianowicie sos barbecue

Składniki na marynatę barbecue do skrzydełek z grilla:

  • 4 łyżki whisky, 
  • 3 łyżki sosu sojowego, 
  • 2 łyżki ketchupu,
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej, 
  • 1/2 cebuli,
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka wędzona, papryka ostra. 

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie dodajemy do niej whisky, sos sojowy, ketchup i musztardę. Mieszamy wraz z przyprawami i w tak przygotowanej marynacie maczamy wszystkie skrzydełka. Następnie wkładamy je do lodówki na minimum 2 godziny - najlepiej na całą noc. 

Zobacz także: Przepis na żeberka z grilla - sprawdź, z jakim sosem możesz je grillować?