Oceń
Sezon barbecue w pełni - warto zatem przyrządzić pyszne dania z grilla. Najpopularniejszą opcją są oczywiście różnego rodzaju mięsa. Żeby jednak były one wyjątkowe w smaku, trzeba je odpowiednio zamarynować. Niestety nie ma jednej uniwersalnej marynaty do mięs z grilla. Każdy rodzaj tego typu produktów wymaga bowiem odpowiednich przypraw. Podpowiadamy zatem pięć różnych rodzajów marynaty do mięs, a konkretnie do karkówki, kurczaka, boczku, szaszłyków oraz skrzydełek. Dzięki nim wasz grill będzie pyszny.
Zobacz także: Jaki sos do grilla będzie odpowiedni? Najlepsze dipy do mięs i warzyw
Marynata do mięs z grilla: do karkówki
Karkówka z grilla to jedno z najpopularniejszych mięs, jakie można zrobić z rusztu. Warto ją zamarynować z dodatkiem ostrej musztardy, dzięki czemu będzie wyrazista w smaku.
Składniki na marynatę do karkówki z grilla:
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki ketchupu,
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej,
- 2 ząbki czosnku,
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma.
Wszystkie składniki mieszamy wraz z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Do tak przygotowanej marynaty wrzucamy pokrojoną w plastry karkówkę. Całość wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny - najlepiej na całą noc.
Zobacz także: Ta sałatka z kalafiora będzie idealna na grilla. Dodaj do niej wiosenne warzywa
Marynata do mięs z grilla: do kurczaka
Pierś z kurczaka jest delikatnym mięsem. Dlatego też lepiej postawić na nieco delikatniejsze produkty w marynacie.
Składniki na marynatę do kurczaka z grilla:
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej,
- 2 łyżeczki miodu,
- natka pietruszki,
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i wędzona, curry.
Natkę pietruszki siekamy i łączymy z pozostałymi składnikami. Taką mieszanką marynujemy piersi z kurczaka. Całość wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny - najlepiej na całą noc.
Zobacz także: 3 sposoby na pysznego pstrąga. Jak przyrządzić go na patelni, z grilla i na parze?
Marynata do mięs z grilla: do boczku
Boczek sam w sobie jest tłustym mięsem, dzięki czemu jest głęboki w smaku. Dlatego warto zadbać o marynatę, która go nie zdominuje.
Składniki na marynatę do boczku z grilla:
- 3 łyżki oleju,
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej,
- 2 ząbki czosnku,
- przyprawy: majeranek, papryka słodka i ostra.
Składniki mieszamy z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Tym polewamy plastry boczku. Całość wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny - najlepiej na całą noc.
Zobacz także: Grillowany ser halloumi to pyszna przekąska. Jak go przyrządzić i z czym podawać?
Marynata do mięs z grilla: do szaszłyków
Szaszłyki z grilla wymagają wyjątkowej marynaty. Wszystko dlatego, że zawierają one zarówno mięsa, jak i warzywa.
Składniki na marynatę do szaszłyków z grilla:
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżeczki musztardy miodowej,
- 1 łyżeczka octu balsamicznego,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- 2 ząbki czosnku,
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma.
Wszystkie składniki mieszamy wraz z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Maczamy w tym nasze szaszłyki. Następnie przykrywamy je folią aluminiową i umieszczamy w lodówce na minimum 2 godziny - najlepiej na całą noc.
Zobacz także: Mięso mielone z grilla można zrobić na różne sposoby. Sprawdźcie 3 popularne przepisy
Marynata do mięs z grilla: do skrzydełek
W ostatnim czasie prawdziwym hitem są skrzydełka w Coca-Coli. My jednak podpowiemy wam bardziej tradycyjną marynatę do tego typu mięsa, mianowicie sos barbecue.
Składniki na marynatę barbecue do skrzydełek z grilla:
- 4 łyżki whisky,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki ketchupu,
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej,
- 1/2 cebuli,
- przyprawy: sól, pieprz, papryka wędzona, papryka ostra.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie dodajemy do niej whisky, sos sojowy, ketchup i musztardę. Mieszamy wraz z przyprawami i w tak przygotowanej marynacie maczamy wszystkie skrzydełka. Następnie wkładamy je do lodówki na minimum 2 godziny - najlepiej na całą noc.
Zobacz także: Przepis na żeberka z grilla - sprawdź, z jakim sosem możesz je grillować?
Oceń artykuł