Zamknij
Marchewka z groszkiem
fot. Shutterstock

Chcesz nieco urozmaicić swój obiad? Duszona marchewka z groszkiem znakomicie wzbogaci smak różnych dań. Podpowiadamy, jak ją zrobić.

Wyjątkowy smak oraz właściwości odżywcze marchewki sprawiają, że jest ona niezwykle cennym produktem w naszych kuchniach. Ilość pomysłów na jej zastosowanie jest ogromna. Przyrządzone z niej koktajle to prawdziwa uczta dla podniebienia, a marchewkowe ciasto wręcz podbija serca małych i dużych łasuchów. Warzywo to może być również znakomitym dodatkiem do obiadu. W połączeniu z groszkiem stanowi kombinację, którą z pewnością polubisz.

Marchewka z groszkiem – łatwy przepis

Marchewka z groszkiem to idealne zestawienie, które znakomicie urozmaici twój obiad. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych lub mącznych. Możesz być pewny, że jej delikatny, wyjątkowy smak zachwyci wszystkich twoich domowników. Pamiętaj, aby po zakupie przechowywać marchew w chłodnym miejscu, dzięki czemu zachowa swoją świeżość przez dłuższy czas.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
7 marchewek
puszka groszku
3 łyżki mąki pszennej
4 łyżki masła
sól
pieprz
łyżeczka cukru

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  2. Zalewamy ją wodą i dusimy pod przykryciem. Kiedy nabierze miękkości, dodajemy do niej groszek.
  3. Na patelni robimy zasmażkę z masła i mąki, a następnie przekładamy ją do garnka.
  4. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Marchewka z groszkiem – jak ją serwować?

Marchewka z groszkiem najlepiej smakuje serwowana na ciepło. To znakomity dodatek do kotletów, pulpetów lub dań rybnych. Możesz podawać ją w oddzielnych salaterkach albo ułożyć obok głównego dania na talerzu. Aby wyglądała jeszcze bardziej apetycznie, warto udekorować ją natką pietruszki.