Zamknij
Mandarynki w czekoladzie
fot. Shutterstock

Mandarynki w czekoladzie to pyszna kombinacja smaków, której nie można się oprzeć. W dodatku zrobisz je błyskawicznie.

Mandarynki to owoce, po które chętnie sięgamy nie tylko w okresie świątecznym. Ich niezwykły smak i aromat sprawia, że mogą być idealnym dodatkiem do ciast i deserów lub pożywnych koktajli. Jeżeli uwielbiasz mandarynki pod każdą postacią, to te oblane czekoladą z pewnością również podbiją twoje serce.

Mandarynki z czekoladą – błyskawiczny przepis

Soczyste mandarynki w połączeniu z delikatną, mleczną czekoladą to deser, który przyrządzisz w kilka minut. Ten przysmak doskonale sprawdzi się podczas świątecznych spotkań w rodzinnym gronie lub na sylwestrowej domówce. Do swojego przepisu najlepiej wybierz owoce o gładkiej skórce i bez widocznych przebarwień.

Deser
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    15 min

  • Dla ilu osób

    dla 5 osób

Składniki

Składnik
5 mandarynek
tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady
garść wiórków kokosowych

Sposób przygotowania

  1. Mandarynki obieramy ze skórki i dzielimy na mniejsze części.
  2. Czekoladę roztapiamy w rondelku na małym ogniu.
  3. Owoce zanurzamy w delikatnej czekoladzie.
  4. Na koniec posypujemy je wiórkami kokosowymi.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Mandarynki w czekoladzie – pomysł na pyszny deser

Mandarynki w czekoladzie to idealna przekąska na chłodne, zimowe dni. Owoce te zawierają dużo witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu. Ponadto ich regularne spożywanie wpływa pozytywnie na kondycję skóry. Nie możemy zapominać również o właściwościach czekolady, która jest cennym źródłem magnezu. Co powiecie na taki zimowy przysmak?