Zamknij
Makaron ze szpinakiem
fot. Shutterstock

Szukasz pomysłu na obiad, który jest szybki w wykonaniu, a zarazem smakuje wyśmienicie? Wypróbuj przepis na makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami.

Szpinak na dobre rozgościł się w naszych kuchniach, stanowiąc dodatek do wielu różnych dań. Pomysłów na jego wykorzystanie jest bardzo wiele. Oprócz odżywczego koktajlu możesz przyrządzić z niego pyszny farsz do pierogów, a nawet smaczne ciasto. Tym razem jednak zdradzimy ci pomysł na pyszne na danie obiadowe z makaronem i szpinakiem w roli głównej.

Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami – łatwy przepis

Makaron w takiej odsłonie to idealna potrawa, jeśli chcesz przyrządzić dla bliskich coś na szybko. Poza tym jej wykonanie jest naprawdę łatwe nawet dla osób, które nie mają zbyt dużego doświadczenia kulinarnego. Smak swojego dania warto podkreślić różnymi dodatkami w postaci parmezanu oraz przypraw. Aby makaron nie kleił się w czasie gotowania, można dodać do niego odrobinę oleju.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
opakowanie makaronu tagliatelle
150 g szpinaku
3 cebule
2 ząbki czosnku
10 suszonych pomidorów
10 dag parmezanu
100 g kostki masła
250 ml śmietanki słodkiej 30%
sól
czarny pieprz

Sposób przygotowania

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, a następnie go odcedzamy.
  2. Masło rozpuszczamy na patelni.
  3. Cebulę obieramy, a następnie kroimy w piórka.
  4. Czosnek wyciskamy przez praskę.
  5. Warzywa wrzucamy na patelnię i podsmażamy na małym ogniu, aż staną się miękkie.
  6. Dodajemy do tego umyte liście szpinaku, pokrojone drobno suszone pomidory oraz śmietankę.
  7. Wszystko razem dusimy pod przykryciem przez kilka minut, co chwilę mieszając i na koniec przyprawiamy do smaku.
  8. Makaron łączymy z warzywnym farszem i posypujemy startym parmezanem.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami – jak go serwować?

Makaron w tej odsłonie można przed podaniem udekorować natką pietruszki. Po takie danie warto sięgać ze względu na zawartość szpinaku, który jest źródłem wielu witamin oraz składników odżywczych, m.in. żelaza, magnezu i kwasu foliowego. Ponadto jego regularne spożywanie wpływa pozytywnie na układ krwionośny oraz reguluje metabolizm organizmu.