Zamknij
Makaron z sosem orzechowym
fot. Shutterstock

Spaghetti w takiej odsłonie podbije serca nawet najbardziej wymagających miłośników włoskiej kuchni. Sprawdź, jak zrobić makaron z sosem orzechowym.

Dania z makaronu to pomysł na szybki i smaczny obiad. Możesz z powodzeniem łączyć go z różnymi składnikami, tworząc niebywałe połączenia smakowe. To doskonała propozycja dla wszystkich zapracowanych osób, które na co dzień nie mają zbyt wiele czasu, aby przyrządzać bardziej skomplikowane dania.

Makaron z sosem orzechowym – przepis

Miłośnicy makaronu koniecznie muszą wypróbować tę recepturę. Zrobienie tego dania zajmie ci dosłownie chwilę. Tajemnica jego smaku tkwi w wyrazistym, aromatycznym sosie orzechowym. Do tego przepisu możesz wykorzystać właściwie każdy rodzaj makaronu, choć my polecamy klasyczne spaghetti, które idealnie komponuje się z nutą orzechów.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia włoska

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
1 litr wody
250 g makaronu spaghetti
250 g łuskanych orzechów włoskich
100 ml śmietanki do zup i sosów 30%
3 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
natka pietruszki
przyprawy: sól, pieprzy, bazylia
parmezan

Sposób przygotowania

  1. Makaron gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i oliwy z oliwek, a następnie dokładnie odcedzamy.
  2. Na patelnię wlewamy dwie łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy starty czosnek, posiekane orzechy, pokrojoną cebulę i delikatnie podsmażamy.
  3. Dodajemy śmietankę, sól, pieprz i bazylię, trzymamy na patelni jeszcze przez ok. 2-3 minuty, a następnie całość blendujemy.
  4. Ugotowany makaron mieszamy z sosem i dekorujemy natką pietruszki oraz parmezanem.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Spaghetti z sosem orzechowym – idealna propozycja obiadowa

Makaron w takiej odsłonie z pewnością pokochają osoby, które lubią tradycyjne dania, ale w nieco odświeżonej formie. To idealna opcja, jeśli brakuje ci pomysłu na szybki i pożywny obiad dla całej rodziny. Ponadto w orzechach znajdziemy wiele witamin i składników odżywczych niezbędnych do zachowania dobrego zdrowia i samopoczucia. Są  cennym źródłem błonnika, białka oraz przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki. Nic więc dziwnego, że tak wiele osób włącza je do swojego codziennego jadłospisu. Jakie makarony lubicie najbardziej?