Zamknij
Makaron z jagodami i serkiem mascarpone. Przepis na pyszny letni obiad
fot. Shutterstock

W lecie uwielbiamy wykorzystywać sezonowe owoce do naszych potraw. W ciepłe dni na obiad lub deser świetnie sprawdzi się ten makaron z jagodami.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    20 min

  • Dla ilu osób

    dla 2 osób

Składniki

Składnik
100 g makaronu farfalle
100 g serka mascarpone
200 g jagód
1 łyżka jogurtu naturalnego
4 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
  2. Jagody dokładnie myjemy.
  3. Serek mascarpone mieszamy z jogurtem i cukrem pudrem.
  4. Na talerz wykładamy odcedzony makaron, a następnie polewamy go serkiem z jogurtem i posypujemy jagodami. 
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Makaron z jagodami - dodatki

Serek mascarpone to tylko jedna z opcji na dodatek do makaronu z jagodami. Równie dobrze sprawdzi się tradycyjny twaróg i śmietana. Jeżeli natomiast wolicie nieco mniej kaloryczną wersję do makaronu i sera dodajcie jogurt naturalny.

Jagody - właściwości

Gdy już znamy przepis na pyszny makaron z jagodami, należy zastanowić się nad tym, dlaczego w ogóle warto jeść te owoce sezonowe. Okazuje się, że są one jednymi z najbogatszych w cenne właściwości odżywcze produktów. 

Jagody:

  • przyspieszają metabolizm, 
  • działają przeciwbólowo,
  • łagodzą kaszel, 
  • leczą infekcje układu oddechowego, 
  • pomagają przy zatruciach pokarmowych, 
  • wspomagają detoksykację organizmu, 
  • regulują poziom cholesterolu, 
  • stabilizują poziom cukru we krwi, 
  • przeciwdziałają stanom zapalnym układu moczowego, 
  • mają działanie antynowotworowe, 
  • wspomagają wzrok, 
  • przeciwdziałają anemii,
  • pochłaniają szkodliwe promieniowanie UV, 
  • są bogatym źródłem kwasu foliowego,
  • mają działanie bakteriobójcze. 

Zobacz także:  Jagodzianki domowej roboty są najlepsze. Oto babciny przepis na drożdżówki z jagodami