Oceń
Naleśniki można przyrządzić na wiele sposób. A co powiesz na ich wytrawną wersję z dodatkiem szparagów? Ich smak nie ma sobie równych.
Wiosnę widać nie tylko za oknem, ale również na naszych talerzach. Jest to bowiem czas, kiedy chętnie sięgamy po różne sezonowe przysmaki. Jednym z nich są niewątpliwie szparagi, z których można przygotować wiele smacznych dań. Tym razem zdradzimy ci przepis na naleśniki z ich dodatkiem, które warto zaserwować na obiad.
Naleśniki ze szparagami – łatwy przepis
Jeżeli jesteś fanem naleśników w każdej postaci, to i ten przepis z pewnością skradnie twoje serce. Naleśniki ze szparagami to danie, którego nie powstydziłby się nawet najlepszy szef kuchni. Sprawdzą się jako posiłek w gronie najbliższych, ale też na bardziej formalne okazje. Ich wykwintny smak z pewnością zachwyci wszystkich twoich domowników.
- kuchnia
Kuchnia polska
-
Czas przyg.
30 min
- Dla ilu osób
dla 8 osób
Składniki
Składnik |
---|
300 g zielonych szparagów |
3 łyżki masła |
1,5 szklanki mleka |
1,5 szklanki mąki pszennej |
50 ml wody gazowanej |
sól |
bazylia |
zioła prowansalskie |
pieprz ziołowy |
1 jajko |
100 g parmezanu |
olej roślinny |
Sposób przygotowania
- Szparagi myjemy, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.
- Następnie podsmażamy je na patelni z dodatkiem masła i przyprawiamy do smaku.
- W misce ubijamy jajko na puszystą pianę.
- Parmezan ścieramy na tarce.
- Do oddzielnego naczynia wlewamy mleko. Dodajemy do tego mąkę, ubite jajko, wodę gazowaną oraz sól i wszystkie składniki miksujemy.
- Naleśniki smażymy na patelni z dodatkiem oleju z dwóch stron, aż się zarumienią.
- Na koniec nadziewamy je szparagami i posypujemy serem żółtym.
Naleśniki ze szparagami – sposób podania
Naleśniki ze szparagami są niezwykle puszyste i delikatne. Można przyrządzić do nich sos beszamelowy lub śmietankowy. Doskonale smakują również polane jogurtem naturalnym. Aby wyglądały jeszcze lepiej, warto udekorować je aromatyczną natką pietruszki albo listkami świeżej bazylii.
Zobacz także: Tarta ze szparagami to pomysł na smaczny obiad. Oto prosta receptura
Ocen artykuł