Zamknij
Lemoniada z rabarbaru - przepis
fot. Shutterstock

Rabarbar to warzywo, które występuje wyłącznie w sezonie wiosenno-letnim. Co ciekawe, rewelacyjnie nadaje się do lemoniady. Zobaczcie, jak ją przyrządzić.

Przekąski
  • kuchnia

    Inna

  • Czas przyg.

    120 min

  • Dla ilu osób

    dla 6 osób

Składniki

Składnik
500 g rabarbaru
2 l wody
1 duża cytryna
200 g cukru
kilka listków mięty
kostki lodu

Sposób przygotowania

  1. Rabarbar dokładnie myjemy i odcinamy od niego końcówki. Następnie kroimy go na kawałki.
  2. Pokrojone warzywo wrzucamy do garnka, dodajemy do niego startą skórkę z cytryny oraz sok z niej wyciśnięty. Wlewamy 500 ml wody i wsypujemy cukier. Gotujemy na małym ogniu, aż rabarbar zmięknie i odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Tak przygotowany mus przelewamy przez sito, żeby został sam płyn. Do tego wlewamy resztę wody, dodajemy miętę i kostki lodu. 
  4. Całość wstawiamy do lodówki na około godzinę. 
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Rabarbar to warzywo, jednak często mylony jest z owocem. Wszystko dlatego, że świetnie sprawdza się przede wszystkim do deserów i przekąsek. Można z niego przyrządzić pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką lub ciasto jogurtowe z rabarbarem. To też jednak doskonałe warzywo do przyrządzenia lemoniady. 

Lemoniada z rabarbaru - jak przechowywać?

Lemoniada jest napojem, który najlepiej pić na świeżo, zaraz po schłodzeniu. Jeżeli jednak nie dacie rady wypić wszystkiego na raz, zawsze możecie przechować ją przez 2-3 dni. Pamiętajcie jednak, żeby odpowiednio zabezpieczyć swój napój. Wystarczy wlać lemoniadę do zakręconego słoika, a następnie wstawić go do lodówki.

Rabarbar - właściwości

Rabarbar jest warzywem bogatym w wiele właściwości zdrowotnych. Dlatego warto jak najbardziej wykorzystać sezon na niego. Oto najważniejsze z nich:

  • jest bogatym źródłem witamin i minerałów - przede wszystkim potasu, kwasu foliowego, magnezu, żelaza oraz witamin A, C i E,
  • ma niski indeks glikemiczny, 
  • ma niewiele kalorii, 
  • ma działanie przeciwzapalne,
  • ma właściwości grzybobójcze,
  • spowalnia rozmnażanie komórek nowotworowych, 
  • ma działanie antyalergiczne i przeciwutleniające.

Zobacz także: Lemoniada z arbuza jest idealna na upały. Oto przepis na ten orzeźwiający napój

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
fot. shutterstock

Z jakiego kraju pochodzi sushi?