Zamknij
Sałatka z borówkami
fot. Shutterstock

Masz ochotę przekąsić coś lekkiego? Ta smaczna sałatka z borówkami i fetą to idealna propozycja dla osób będących na diecie. Sprawdź, jak ją zrobić.

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, więc należy zadbać o to, aby było pełnowartościowe. W porannym menu warto uwzględnić świeże owoce, które są źródłem wielu składników odżywczych. Tym razem podpowiemy ci, jak zrobić sałatkę z borówkami i serem feta, którą ty i twoi domownicy pokochacie od pierwszego spróbowania.

Zobacz także: Ten drink z borówkami jest idealny na lato. Oto szybki przepis  

Sałatka z borówkami i fetą – łatwy przepis

Sałatka z dodatkiem borówek i fety z pewnością trafi na listę twoich ulubionych letnich przysmaków. Soczyste i słodkie owoce w połączeniu z delikatnym, lekko słonym serem to idealna kombinacja składników. Taka sałatka sprawdzi się nie tylko na śniadanie. Może także zastąpić ci różne przekąski w pracy lub umilić leżakowanie na plaży.

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    25 min

  • Dla ilu osób

    dla 1 osoby

Składniki

Składnik
200 g świeżych borówek
250 g sera feta
garść rukoli
3 łyżeczki soku z limonki
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki miodu
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
3 listki świeżej mięty
pieprz ziołowy
zioła prowansalskie

Sposób przygotowania

  1. Do szklanki wlewamy oliwę z oliwek i sok z limonki. Dodajemy do tego miód oraz przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy.
  2. Borówki i rukolę płuczemy i pozostawiamy do wyschnięcia.
  3. Następnie umieszczamy je w misce.
  4. Dodajemy do tego pokruszony ser feta oraz dip z oliwy.
  5. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  6. Na koniec sałatkę dekorujemy orzechami włoskimi i listkami mięty.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Sałatka z borówkami i fetą – właściwości odżywcze

Sałatka w takim wydaniu to przysmak o licznych właściwościach zdrowotnych. Zawarte w niej borówki są źródłem wielu antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia się organizmu. Poza tym owoce te wpływają pozytywnie na pracę wątroby, regulują ciśnienie krwi oraz wspomagają pamięć. Nie możemy również zapominać o walorach odżywczych miodu, który zawiera m.in. witaminy A i C, potas oraz wapń. Poza tym działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, co czyni go doskonałym środkiem na różne infekcje.

Zobacz także: Placki z borówkami sprawdzą się na śniadanie. Są niezwykle delikatne i puszyste

loader