Zamknij
Langosz: prosty przepis na węgierskie danie z TikToka
fot. Shutterstock

Langosz to drożdżowo-ziemniaczany placek z kwaśną śmietaną i serem, typowy dla kuchni węgierskiej. Tiktokerka zdradza, jak przyrządzić go samemu w domu.

Niemal każdy kraj ma jakieś charakterystyczne dla siebie danie. Włochy słyną z pizzy i makaronów, Francja z croissantów oraz zupy cebulowej, Bałkany z burków, a Węgry... z pysznych langoszy. Te drożdżowe placki nie wymagają wielu składników, żeby zachwycać smakiem. W dodatku, choć ich przyrządzenie jest czasochłonne, nie jest zbyt skomplikowane. Dlatego każdy z nas może poczuć smak Węgier we własnym domu, przygotowując langosze w swojej kuchni. Przepis na nie zdradziła jedna z tiktokerek.

Zobacz także: Placek po węgiersku, czyli placek ziemniaczany na ostro. Oto najprostszy przepis

Langosz: prosty przepis na węgierskie danie z TikToka

Tiktokerka @arbuzazuza_ dzieli się ze swoimi obserwatorami różnymi przepisami - w tym daniami z innych stron świata. Ostatnio furorę na jej profilu robi receptura na węgierski langosz.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia węgierska

  • Czas przyg.

    120 min

  • Dla ilu osób

    dla 8 osób

Składniki

Składnik
20 g drożdży
1 łyżeczka cukru
250 ml mleka
sól
335 g mąki pszennej + 4 łyżki i szczypta mąki pszennej
250 g ciepłych ziemniaków
olej
kwaśna śmietana
kostka sera gouda

Sposób przygotowania

  1. Pokrusz drożdże. Dodaj do nich łyżeczkę cukru, ciepłe mleko oraz szczyptę soli i mąki. Przykryj i odstaw na 15 minut. 
  2. Do zaczynu dodaj ziemniaki oraz 4 łyżki mąki. Wszystko wymieszaj i odstaw ciasto na 30 minut. 
  3. Do ciasta dodaj 335 g mąki, wszystko wyrabiaj przez 10 minut i odstaw ciasto pod przykryciem na kolejne 30 minut. 
  4. Ciasto podziel na 8 równych części i poukładaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystko przykryj i odstaw na 15 minut.
  5. Po tym czasie każdy kawałek rozwałkuj i smaż na rozgrzanym oleju.
  6. Gdy langosze będą gotowe, oprósz je solą, polej kwaśną śmietaną i posyp startym serem. 
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Zobacz także: Pikantne pierożki meksykańskie to nowy smak tradycyjnej potrawy. Koniecznie je wypróbuj

Langosz: dodatki

Langosz to potrawa, którą warto jeść z samą śmietaną i serem. Węgrzy jednak często dodają do niej też inne składniki. Najczęściej langosze podaje się z: 

  • posiekaną szynką,
  • pokruszoną bryndzą,
  • cebulką,
  • skwarkami,
  • szczypiorkiem,
  • plastrami łososia,
  • pomidorami,
  • rukolą.

Co ciekawe, niektórzy robią też langosze na słodko. A wy, w jakiej wersji lubicie je najbardziej? 

Zobacz także: Placki paprykowe to proste i smaczne danie. Przygotujesz je w 15 minut 

loader

Źródło: TikTok