Zamknij
Krokiety
fot. Shutterstock

Nie masz pomysłu na dzisiejszy obiad? Sięgnij po przepis na krokiety ziemniaczane. Smakują wyśmienicie, a przy tym są łatwe w wykonaniu.

Wiele osób nie wyobraża sobie obiadu bez pysznych ziemniaków. Nic dziwnego, przyrządzone w odpowiedni sposób nie tylko doskonale smakują, ale również są źródłem cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Warzywa te znakomicie smakują w wersji pieczonej. Możesz z nich przyrządzić również pożywną zupę albo chrupiące placki. Dziś podpowiemy ci, jak zrobić krokiety ziemniaczane. Ich smak wzbogacimy odrobiną szpinaku.

Krokiety ziemniaczane – sprawdzony przepis

Jeżeli jesteś fanem ziemniaków w różnych odsłonach, to przepis na te krokiety z pewnością trafi na półkę z twoimi ulubionymi recepturami. Ich przyrządzenie jest naprawdę łatwe. To idealna opcja, jeżeli zależy ci na czasie i chcesz przyrządzić dla bliskich coś na szybko. Aby jak najdłużej zachować wszystkie właściwości ziemniaków, należy przechowywać je w suchym i chłodnym miejscu.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    45 min

  • Dla ilu osób

    dla 8 osób

Składniki

Składnik
10 ugotowanych ziemniaków
200 g świeżych liści szpinaku
2 małe cebule
1 ząbek czosnku
sól
pieprz ziołowy
bazylia
oliwa z oliwek
pół szklanki mąki pszennej
100 g sera żółtego

Sposób przygotowania

  1. Cebulę drobno siekamy i razem ze szpinakiem dusimy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Dodajemy starty ser żółty, czosnek oraz przyprawy do smaku i wszystko dokładnie mieszamy.
  2. Przeciśnięte przez praskę ziemniaki umieszczamy w misce, dodajemy mąkę oraz odrobinę soli.
  3. Z ziemniaków formujemy niewielkie placki, które nadziewamy warzywnym farszem. Następnie brzegi ciasta dokładnie ze sobą łączymy.
  4. Krokiety smażymy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek, aż staną się rumiane.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Krokiety ziemniaczane ze szpinakiem – jak je serwować?

Takie krokiety sprawdzą się zarówno jako samodzielne danie, jak i pyszny dodatek do wielu innych potraw. Idealnie smakują w zestawieniu z sosem jogurtowym lub ziołowym. To sycąca i jednocześnie zdrowa propozycja kulinarna. Ziemniaki zawierają bowiem dużą ilość potasu, który reguluje ciśnienie krwi. Szpinak to z kolei cenne źródło żelaza, kwasu foliowego i niezbędnej dla wzmocnienia odporności - witaminy C. Skusicie się na obiad w takim wydaniu?

Niech to usłyszą
Niech to usłyszą