Zamknij
Krokiety z pieczarkami
fot. Shutterstock

Szukasz pomysłu na świąteczny obiad? Poznaj przepis na pyszne krokiety z pieczarkami i z mozzarellą.

Pieczarki ze względu na swoje liczne walory smakowe są chętnie wykorzystywane w kuchni jako składnik wielu dań. Możesz przyrządzić z nich smaczną zupę albo sos. Znakomicie smakują również w formie faszerowanej. Dziś zdradzimy ci, jak zrobić pyszne krokiety z dodatkiem pieczarek oraz sera mozzarella.

Krokiety z pieczarkami i z mozzarellą – sprawdzony przepis

Krokiety w takiej odsłonie idealnie sprawdzą się jako danie podczas świąt. Są łatwe w wykonaniu, a przy tym smakują wybornie. To prawdziwa kulinarna uczta dla całej rodziny. Pamiętaj, że pieczarki łatwo ciemnieją, dlatego najlepiej przechowywać je w lodówce nie dłużej niż kilka dni. Nie należy również trzymać ich w szczelnie zamkniętych opakowaniach, bowiem wtedy szybko się psują.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    45 min

  • Dla ilu osób

    dla 10 osób

Składniki

Składnik
2 szklanki mleka
1 szklanka mąki
2 jajka
sól
pieprz ziołowy
bazylia
200 g sera mozzarella
0,5 kg pieczarek
1 cebula
3 lyżki masła
oliwa z oliwek
0,5 szklanki bułki tartej

Sposób przygotowania

  1. Cebulę obieramy i drobno siekamy.
  2. Pieczarki oczyszczamy, następnie kroimy je w drobne części i dusimy pod przykryciem z dodatkiem cebuli i masła. Wszystko przyprawiamy do smaku.
  3. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy mleko, jedno jajko oraz szczyptę soli i wszystko dokładnie miksujemy.
  4. Mozzarellę ścieramy na tarce.
  5. Z ciasta smażymy naleśniki, które następnie nadziewamy pieczarkowym farszem, posypujemy startym serem i zwijamy w rulon. Na koniec dzielimy je na pół.
  6. Krokiety obtaczamy w jajku oraz w bułce tartej i smażymy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek, aż nabiorą złocistego kolorytu.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Krokiety z pieczarkami i z serem mozzarella – jak je serwować?

Krokiety w takim wydaniu doskonale smakują w połączeniu z czerwonym barszczem. Przed ich podaniem możesz udekorować je natką pietruszki lub listkiem świeżej bazylii. Doskonale smakują również w towarzystwie warzywnych surówek. A wy lubicie krokiety w takiej odsłonie?