Zamknij
Krem pieczarkowy
fot. Shutterstock

Masz ochotę na pożywną zupę? Ten delikatny krem pieczarkowy przyrządzisz bardzo szybko. Odkryj jego wyjątkowy smak.

Zastanawiasz się co przygotować na dzisiejszy obiad? Rozgrzewająca, gęsta zupa sprawdzi się w tym przypadku doskonale. Dziś zdradzimy ci przepis na krem pieczarkowy. Jego wyjątkowy smak warto wzbogacić różnymi przyprawami, np. bazylią lub tymiankiem.

Krem pieczarkowy – szybki przepis

Przygotowanie tej zupy jest niezwykle łatwe. Doskonale sprawdzi się jako propozycja obiadowa, jeżeli chcesz przyrządzić coś na szybko. Wybierając odpowiednie pieczarki do swojej zupy, zwróć uwagę na ich wygląd. Ich kapelusze powinny być dość twarde i bez widocznych przebarwień. Wtedy będziemy mieć pewność, że zachowają swoją świeżość na dłużej.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
400 g pieczarek
1,5 szklanki bulionu warzywnego
ząbek czosnku
1 cebula
100 ml śmietanki do zup
sól
pieprz ziołowy
oliwa z oliwek
gałązka natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w niewielkie plastry.
  2. Cebulę obieramy i drobno ją siekamy. Następnie warzywa podsmażamy na patelni z dodatkiem czosnku i oliwy z oliwek.
  3. Wlewamy gorący bulion i całość dusimy jeszcze przez chwilę na niewielkim ogniu.
  4. Zawartość patelni blendujemy i przyprawiamy do smaku.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Krem pieczarkowy – jak go serwować?

Krem w takiej odsłonie doskonale smakuje ze świeżym, aromatycznym pieczywem lub grzankami. Aby wyglądał apetycznie, możesz polać go śmietaną oraz udekorować natką pietruszki. Taka zupa doskonale rozgrzeje cię w zimowe dni. Poza tym jest niezwykle odżywcza. Pieczarki to bowiem źródło białka, błonnika oraz wielu witamin, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.