Oceń
Szukasz inspiracji na pierwsze danie? Ten krem cebulowo-czosnkowy doskonale smakuje, a przy tym rozgrzeje cię w zimowe dni.
Zimą warto sięgać po odżywcze, rozgrzewające zupy, które wzmocnią naszą odporność. Do ich przygotowania możesz wykorzystać różne warzywa. Tym razem podpowiemy ci, jak przyrządzić pyszny krem cebulowy z dodatkiem aromatycznego czosnku o licznych właściwościach zdrowotnych.
Krem cebulowo-czosnkowy – łatwy przepis
Krem w takim wydaniu jest niezwykle gęsty i aromatyczny. Doskonale sprawdzi się jako szybki obiad. W dodatku jest bardzo łatwy w przyrządzeniu. Aby krojenie cebuli było łatwiejsze, warto wcześniej zanurzyć ją w zimnej wodzie, dzięki czemu nie będzie tak bardzo podrażniać naszych oczu.
- kuchnia
Kuchnia polska
-
Czas przyg.
30 min
- Dla ilu osób
dla 3 osób
Składniki
Składnik |
---|
3 duże cebule |
2 ząbki czosnku |
100 ml śmietanki do zup |
opakowanie serka topionego o smaku śmietankowym |
2 szklanki bulionu warzywnego |
oliwa z oliwek |
sól |
pieprz ziołowy |
zioła prowansalskie |
tymianek |
Sposób przygotowania
- Cebulę obieramy ze skórki i drobno kroimy.
- Czosnek przeciskamy przez praskę.
- Warzywa podsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Następnie zalewamy je gorącym bulionem.
- Dodajemy do tego serek topiony oraz śmietanę i wszystko razem blendujemy, aż do uzyskania gęstej konsystencji.
- Całość przyprawiamy do smaku.
Krem cebulowo-czosnkowy – właściwości odżywcze
Krem cebulowo-czosnkowy warto przed podaniem posypać serem żółtym albo posiekanym koperkiem. Doskonale smakuje w połączeniu z grzankami lub świeżym, chrupiącym pieczywem.
Po taką zupę warto sięgać, aby poprawić swoją odporność. Czosnek ma działanie antybakteryjne oraz przeciwwirusowe. Cebula to z kolei źródło bogate źródło witaminy C, która pomaga chronić organizm przed infekcjami.
Ocen artykuł