Zamknij
Krem cebulowo-czosnkowy
fot. Shutterstock

Szukasz inspiracji na pierwsze danie? Ten krem cebulowo-czosnkowy doskonale smakuje, a przy tym rozgrzeje cię w zimowe dni.

Zimą warto sięgać po odżywcze, rozgrzewające zupy, które wzmocnią naszą odporność. Do ich przygotowania możesz wykorzystać różne warzywa. Tym razem podpowiemy ci, jak przyrządzić pyszny krem cebulowy z dodatkiem aromatycznego czosnku o licznych właściwościach zdrowotnych.

Krem cebulowo-czosnkowy – łatwy przepis

Krem w takim wydaniu jest niezwykle gęsty i aromatyczny. Doskonale sprawdzi się jako szybki obiad. W dodatku jest bardzo łatwy w przyrządzeniu. Aby krojenie cebuli było łatwiejsze, warto wcześniej zanurzyć ją w zimnej wodzie, dzięki czemu nie będzie tak bardzo podrażniać naszych oczu.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 3 osób

Składniki

Składnik
3 duże cebule
2 ząbki czosnku
100 ml śmietanki do zup
opakowanie serka topionego o smaku śmietankowym
2 szklanki bulionu warzywnego
oliwa z oliwek
sól
pieprz ziołowy
zioła prowansalskie
tymianek

Sposób przygotowania

  1. Cebulę obieramy ze skórki i drobno kroimy.
  2. Czosnek przeciskamy przez praskę.
  3. Warzywa podsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Następnie zalewamy je gorącym bulionem.
  4. Dodajemy do tego serek topiony oraz śmietanę i wszystko razem blendujemy, aż do uzyskania gęstej konsystencji.
  5. Całość przyprawiamy do smaku.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Krem cebulowo-czosnkowy – właściwości odżywcze

Krem cebulowo-czosnkowy warto przed podaniem posypać serem żółtym albo posiekanym koperkiem. Doskonale smakuje w połączeniu z grzankami lub świeżym, chrupiącym pieczywem.

Po taką zupę warto sięgać, aby poprawić swoją odporność. Czosnek ma działanie antybakteryjne oraz przeciwwirusowe. Cebula to z kolei źródło bogate źródło witaminy C, która pomaga chronić organizm przed infekcjami.