Zamknij
Kotlety ziemniaczane
fot. Shutterstock

Szukasz pomysłu na dzisiejszy obiad? Podpowiadamy, jak przyrządzić delikatne kotlety ziemniaczane. Zrobisz je naprawdę szybko.

Ziemniaki na dobre zadomowiły się w naszym menu i wręcz trudno wyobrazić sobie kuchnię bez tych warzyw. Można z nich bowiem przygotować niezliczoną ilość dań na różne okazje. Doskonale smakują w postaci pożywnej kartoflanki. Warto przyrządzić z nich też chrupiące frytki lub kopytka. Osobom będącym na diecie wegetariańskiej z pewnością przypadną do gustu również ziemniaczane kotlety, które mogą być znakomitą alternatywą dla tych tradycyjnych.

Kotlety ziemniaczane – sprawdzony przepis

Kotlety ziemniaczane w sam raz sprawdzą się na obiad w rodzinnym gronie. Nie potrzebujesz zbyt wiele czasu na ich przygotowanie. Wystarczy kilka łatwo dostępnych składników, z których wyczarujesz danie, jakiego nie powstydzą się nawet doświadczeni kucharze. Możesz wzbogacić smak tych kotletów, dodając do nich aromatyczną bazylię oraz tymianek.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    50 min

  • Dla ilu osób

    dla 6 osób

Składniki

Składnik
6 dużych ziemniaków
2 jajka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cebula
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
szklanka bułki tartej
pieprz ziołowy
sól
bazylia
tymianek

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki gotujemy, a po wystudzeniu wyciskamy je przez praskę.
  2. Z cebuli pozbywamy się łupinki i drobno ją siekamy.
  3. Następnie podsmażamy ją na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek oraz startego czosnku.
  4. Do ziemniaków dodajemy podsmażoną cebulkę, jajka oraz mąkę ziemniaczaną i wszystko dokładnie mieszamy.
  5. Całość przyprawiamy do smaku.
  6. Z ziemniaczanej masy formujemy niewielkie, równej wielkości kotlety.
  7. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na patelni z dwóch stron, aż staną się rumiane.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Kotlety ziemniaczane – jak je serwować?

Kotlety ziemniaczane są niezwykle delikatne. Ich smak podkreśla chrupiąca panierka z bułki tartej. Najlepiej serwować je w towarzystwie kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego. Możesz przyrządzić do nich również smaczne sosy. Doskonale komponują się z dipem czosnkowym lub pieczarkowym. Dla apetycznego wyglądu warto udekorować je także natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Zobacz także: Rozlicz PIT i przekaż 1 procent Fundacji Radia ZET