Zamknij
Kotlety z soczewicy
fot. Shutterstock

Masz ochotę na pyszny, pożywny obiad? Kotlety z soczewicy mogą być znakomitą alternatywą dla potraw mięsnych. Sprawdź, jak je zrobić.

Soczewica na stałe zagościła w naszych kuchniach, będąc wyśmienitym dodatkiem do wielu różnych potraw. Nic dziwnego - nie tylko doskonale smakuje, ale jest również źródłem witamin i składników mineralnych niezbędnych dla zdrowia. Zupy czy wegetariańskie burgery z dodatkiem soczewicy to prawdziwy kulinarny hit. Tym razem zdradzimy wam przepis na pyszne kotlety, które idealnie sprawdzą się na obiad w rodzinnym gronie.

Kotlety z soczewicy – sprawdzony przepis

Jeżeli jesteś fanem soczewicy w różnych odsłonach, to ten przepis z pewnością pozostanie z tobą na dłużej. To doskonały pomysł na smaczne i pożywne danie dla osób będących na diecie wegetariańskiej. Kotlety z soczewicy zaskakują swym intensywnym smakiem i aromatem. Przyrządzisz je z łatwością, nawet bez większego doświadczenia kulinarnego. Do tego przepisu najlepiej wybrać soczewicę czerwoną, która nie wymaga długiego gotowania i jest łatwo przyswajalna przez organizm.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    50 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
2 szklanki czerwonej soczewicy
2 jajka
2 cebule
2 marchewki
2 ząbki czosnku
200 g bułki tartej
oliwa z oliwek
przyprawy: sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności do garnka z osoloną wodą wsypujemy soczewicę i gotujemy ją, aż stanie się odpowiednio miękka.
  2. Ugotowaną soczewicę dokładnie odcedzamy, a następnie mielimy.
  3. Czosnek i marchewkę ścieramy na tarce, a cebulę kroimy w drobną kostkę.
  4. Warzywa podsmażamy na gorącej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek.
  5. Do soczewicy dodajemy podsmażone warzywa, jajka, 3 łyżki bułki tartej oraz przyprawy. Na koniec wszystko dokładnie mieszamy.
  6. Z gotowej masy lepimy kotlety, które następnie obtaczamy w bułce tartej.
  7. Kotlety smażymy z dwóch stron, aż uzyskają piękny rumiany kolor.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Kotlety z soczewicy czerwonej – jak podawać?

Kotlety z soczewicy doskonale smakują w towarzystwie pieczonych ziemniaków lub surówek. Idealnie komponują się również z delikatnym dipem czosnkowym. Przed podaniem możesz je dodatkowo udekorować natką pietruszki lub ziarnami dyni i słonecznika.

Taka propozycja obiadowa jest niezwykle sycąca, a przy tym bardzo zdrowa. Soczewica posiada bowiem wiele cennych właściwości. To przede wszystkim bogate źródło łatwo przyswajalnego białka, które jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Gotowi na pyszny obiad w wege odsłonie?