Zamknij
Kotlety z kaszy jęczmiennej
fot. Shutterstock

Poszukujesz alternatywy dla kotletów mięsnych? Te z kaszy jęczmiennej nie tylko zachwycają smakiem, ale również są bardzo łatwe w przyrządzeniu. Przekonaj się.

Kasza jęczmienna jest chętnie wykorzystywana w kuchni. Dietetycy zalecają, aby uwzględniać ją jak najczęściej w swoim codziennym menu ze względu na jej liczne właściwości zdrowotne. Jednym z najbardziej popularnych dań w Polsce przygotowanym właśnie na bazie tej kaszy jest tradycyjny krupnik. Doskonale smakuje również jako składnik wielu innych potraw. Dziś zdradzimy wam przepis na pyszne kotlety z kaszy jęczmiennej, które idealnie sprawdzą się na szybki obiad.

Kotlety z kaszy jęczmiennej – jak je zrobić?

Takie danie jest szybkie w przygotowaniu. Zanim zabierzemy się do pracy, warto już dzień wcześniej ugotować kaszę jęczmienną w proporcjach: 250 g kaszy na 0,5 l wody. Dla lepszego smaku można dodać do niej odrobinę masła i szczyptę soli. Po wyłączeniu kuchenki powinniśmy poczekać jeszcze kilkanaście minut, aż ziarna wchłoną wodę i staną się odpowiednio miękkie.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    50 min

  • Dla ilu osób

    dla 6 osób

Składniki

Składnik
3 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej
2 ząbki czosnku
2 małe cebule
1 zwykła bułka
pół szklanki mleka
jajko
bułka tarta
pęczek natki pietruszki
bazylia
sól
pieprz ziołowy
tymianek
oliwa z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Czosnek obieramy i ścieramy na tarce.
  2. Cebulę i natkę pietruszki drobno siekamy.
  3. Bułkę moczymy w mleku, a następnie wyciskamy.
  4. W misce umieszczamy ugotowaną kaszę, dodajemy warzywa, namoczoną bułkę oraz wbijamy jajko. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej, gęstej masy.
  5. Całość przyprawiamy do smaku.
  6. Z gotowej masy formujemy nieduże kotlety, które następnie obtaczamy w bułce tartej.
  7. Na koniec smażymy je z dwóch stron na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek, aż nabiorą złocistego kolorytu.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Kotlety jęczmienne – właściwości odżywcze

Kotlety w takim wydaniu powinny znaleźć się w twoim codziennym menu. To nie tylko smaczna, ale przede wszystkim zdrowa propozycja na obiad. Kasza jęczmienna to bowiem źródło błonnika, który wpływa pozytywnie na pracę układu pokarmowego. Zawiera również dużą ilość białka oraz witaminy z grupy B niezbędne do zachowania dobrego samopoczucia. A wy lubicie dania z kaszy jęczmiennej?