Zamknij
Kotlety z kapusty
fot. Shutterstock

Znudziły ci się kotlety w tradycyjnym, mięsnym wydaniu? Być może skusisz się na ich wegetariańską odsłonę z dodatkiem kapusty. Sprawdź, jak przyrządzić takie danie.

Kapusta to bez wątpienia jedno z najbardziej popularnych warzyw na polskich stołach. Dzięki swoim walorom odżywczym i smakowym ma szerokie zastosowanie w kuchni. Znakomicie nadaje się jako dodatek do surówek lub sałatek. Możesz przyrządzić z niej również smaczny bigos lub gołąbki. Wiele osób sięga także po sok z kiszonej kapusty, który nie tylko znakomicie działa na układ pokarmowy, ale też wzmacnia odporność. Tym razem przyrządzimy z niej pyszne kotlety, które zachwycają swoim delikatnym smakiem.

Kotlety z kapusty – pomysł na obiad

Jeżeli lubisz eksperymenty kulinarne, to ta receptura z pewnością ci się spodoba. Takie kotlety to znakomita propozycja obiadowa nie tylko dla osób będących na diecie wegetariańskiej. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a ich smak z pewnością podbije serca wszystkich twoich domowników. Do tego przepisu potrzebna ci będzie biała kapusta o gładkich liściach bez widocznych przebarwień.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 5 osób

Składniki

Składnik
pół główki białej kapusty
1 cebula
3 gałązki natki pietruszki
1 marchewka
1 pietruszka
ząbek czosnku
pieprz ziołowy
sól
bazylia
zioła prowansalskie
3 łyżki bułki tartej
1 jajko
3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Kapustę kroimy na mniejsze części, a następnie gotujemy w osolonej wodzie, aż stanie się miękka.
  2. Marchewkę, czosnek i pietruszkę ścieramy na tarce.
  3. Cebulę i natkę pietruszki drobno siekamy.
  4. Warzywa wkładamy do garnka, dodajemy odrobinę masła i dusimy pod przykryciem. Następnie dodajemy natkę pietruszki i przyprawiamy do smaku.
  5. Do warzyw wbijamy jajko i wszystko dokładnie mieszamy.
  6. Z gotowej masy formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej.
  7. Na koniec smażymy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek, aż nabiorą rumianego kolorytu.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Kotlety z kapusty – jak serwować?

Kotlety z kapusty to pyszne danie, które znakomicie smakuje podawane z ryżem i warzywnymi sałatkami. Dla lepszego smaku możesz dodatkowo polać je dipem czosnkowym lub jogurtowym. To zdrowa propozycja obiadowa dla całej rodziny. Regularne spożywanie kapusty wpływa bowiem pozytywnie na florę jelitową, działa przeciwzapalnie i wzmacnia odporność organizmu. Podoba wam się obiad w takim wegetariańskim wydaniu?