Zamknij
Kotlety jajeczne
fot. Shutterstock

Lubisz sięgać po nowe, ciekawe połączenia smakowe? W takim razie poznaj ten przepis na pyszne kotlety jajeczne z kalafiorem. W dodatku zrobisz je bardzo szybko.

Kotlety to idealna opcja na obiad. Są łatwe w przygotowaniu nawet dla osób, które nie są mistrzami w kuchni. Możesz je przyrządzić na wiele sposobów. Idealnie smakują z dodatkiem ryżu, soczewicy lub kapusty. Tym razem podpowiemy ci przepis na pożywne kotlety jajeczne z kalafiorem, które nie tylko smakują wybornie, ale jeszcze dodatkowo są łatwe w przygotowaniu.

Kotlety jajeczne z kalafiorem – jak je zrobić?

Jeżeli znudziły ci się kotlety w tradycyjnym wydaniu, z pewnością spodoba ci się ten przepis. Kotlety jajeczne z kalafiorem to pyszna obiadowa propozycja dla całej rodziny. Wybierając warzywa do swojego dania, zwróć uwagę na to, aby nie miały na główce widocznych przebarwień. Poza tym kalafior powinien być przechowywany w chłodnym miejscu, aby jak najdłużej zachować jego właściwości.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    40 min

  • Dla ilu osób

    dla 6 osób

Składniki

Składnik
4 jajka
1 kalafior
pęczek natki pietruszki
zioła prowansalskie
tymianek
bazylia
4 łyżki oliwy z oliwek
pieprz ziołowy
sól
4 łyżki bułki tartej

Sposób przygotowania

  1. Jajka gotujemy, obieramy je ze skorupki i kroimy na mniejsze części.
  2. Natkę pietruszki drobno siekamy.
  3. Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. Po ostygnięciu delikatnie rozgniatamy go widelcem.
  4. Ugotowane jajka łączymy z kalafiorem. Dodajemy do nich posiekaną natkę pietruszki i przyprawiamy do smaku.
  5. Z gotowej masy formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Następnie smażymy je na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Kotlety jajeczne z kalafiorem – jak podawać?

Takie kotlety znakomicie smakują w zestawieniu z różnymi warzywnymi surówkami lub ryżem. Przed podaniem warto udekorować je natką pietruszki. Aby podkreślić ich smak, możesz polać je dodatkowo jogurtem naturalnym lub dipem ziołowym. Lubicie kotlety w takim wydaniu?