Zamknij
Kopytka
fot. Shutterstock

Szukasz pomysłu na dzisiejszy obiad? Podpowiemy ci, jak zrobić kopytka o smaku marchewkowym. To pyszna kulinarna propozycja dla całej rodziny.

Kopytka to popularna mączna potrawa, którą według tradycyjnej receptury przygotowuje się z mąki, ziemniaków oraz jajek. Wiele osób modyfikuje jednak podstawowy przepis, dodając do niego inne ulubione składniki. Jeżeli ty również lubisz kuchenne eksperymenty, sięgnij po ten przepis na kopytka marchewkowe, które zaskakują swoim wyglądem i delikatnym smakiem.

Kopytka marchewkowe – sprawdzona receptura

Kopytka w takiej odsłonie doskonale sprawdzą się jako samodzielny przysmak albo dodatek do różnych dań mięsnych zamiast ziemniaków lub ryżu. Ich marchewkowy kolor sprawia, że każda potrawa będzie wyglądać apetycznie. Takie kopytka są niezwykle delikatne i wręcz rozpływają się ustach. Podpowiadamy, jak szybko je zrobić.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    40 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
5 dużych marchewek
250 g maki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Do garnka wlewamy wodę i lekko ją solimy.
  2. Umyte i obrane marchewki gotujemy, aż staną się miękkie.
  3. Ugotowane warzywa blendujemy, a następnie dodajemy do nich mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz odrobinę soli.
  4. Z podanych składników wyrabiamy na stolnicy ciasto o gęstej konsystencji. Dzielimy je na trzy równe części, z których formujemy równej wielkości wałki. Następnie lekko je spłaszczamy i kroimy nożem na jednakowe, niewielkie prostokąty.
  5. Kopytka gotujemy we we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut od momentu ich wypłynięcia na wierzch. Pamiętamy, aby co jakiś czas je mieszać.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Kopytka marchewkowe – jak je serwować?

Kopytka w takiej odsłonie można podawać na wiele różnych sposobów. Doskonale smakują polane delikatnym dipem jogurtowym lub sosem czosnkowym. Idealnie komponują się również z warzywnymi surówkami. Warto sięgać po takie danie m.in. ze względu na zawartość marchewki. Jest ona cennym źródłem witaminy A, która wspomaga wzrok. Ponadto działa korzystnie na wygląd skóry. Skusicie się na kopytka w takim wydaniu?