Zamknij
Konfitura z żurawiną
fot. Shutterstock

W okresie jesiennym warto wypróbować przepis na pyszną i zdrową konfiturę z żurawiną. Jej wykonanie jest naprawdę proste.

Przetwory z żurawiną cieszą się dużą popularnością. Nic dziwnego, żurawina dzięki swoim licznym odżywczym właściwościom ma szerokie zastosowanie w kuchni. Znakomicie nadaje się jako dodatek do różnych potraw. Idealnie smakuje np. w połączeniu z serem camembert. Jeżeli jesteś jej fanem pod każdą postacią, to z pewnością przypadnie ci do gustu również ten przepis na pyszną konfiturę.

Konfitura z żurawiny - przepis

Przygotowanie takiej konfitury zajmuje niewiele czasu i jest naprawdę łatwe. Bez trudu przyrządzisz ją nawet bez większego doświadczenia kulinarnego. Do przepisu będą ci potrzebne dojrzałe owoce żurawiny o intensywnym smaku, cukier oraz świeże pomarańcze.

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
500 g świeżych owoców żurawiny
3 pomarańcze
150 g cukru

Sposób przygotowania

  1. Pomarańcze dzielimy na pół i wyciskamy z nich sok.
  2. Do garnka wsypujemy żurawinę, cukier oraz dodajemy wyciśnięty sok pomarańczowy.
  3. Całość gotujemy na małym ogniu przez ok. 15-20 min, co jakiś czas delikatnie mieszając, aż konfitura nabierze gęstej konsystencji.
  4. Na koniec przekładamy ją do słoików.
  5. Można dodatkowo poddać ją pasteryzacji.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Konfitura z żurawiny – właściwości i zastosowanie

Konfitura z żurawiny to znakomity dodatek do wielu dań. Może wzbogacać smak potraw mięsnych, jak również ciast i deserów. Przede wszystkim trzeba pamiętać o zdrowotnych właściwościach żurawiny, która jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Jej spożywanie jest szczególnie polecane osobom z problemami ze strony dróg moczowych. Żurawina posiada silne właściwości przeciwbakteryjne, dzięki czemu skutecznie zapobiega infekcjom. Ponadto wykazuje działanie antyoksydacyjne i wspomaga układ krwionośny. Jakie przysmaki z żurawiną lubicie spożywać najbardziej?