Zamknij
Kompot z suszonych śliwek
fot. Shutterstock

Kompot z suszonych śliwek wzbogaci twoje świąteczne menu. Ta receptura z pewnością przypadnie ci do gustu.

Suszone śliwki ze względu na swój wyjątkowy smak oraz intensywny aromat są chętnie wykorzystywane w kuchni. Szczególnie w święta warto wzbogacić nimi smak różnych wigilijnych potraw. Mogą być pysznym dodatkiem do bigosu, barszczu albo sprawdzić się jako farsz do pierogów. Tym razem podpowiemy ci, jak zrobić z nich aromatyczny kompot, który idealnie nadaje się na rodzinne spotkania przy wspólnym stole.

Kompot z suszonych śliwek – łatwy przepis

Kompot z suszonych śliwek to napój, który bez wątpienia kojarzy się ze świętami. Jest bardzo łatwy i szybki w przyrządzeniu. Jego unikalny charakter doceniają nawet najbardziej wymagający smakosze. Suszone owoce w zestawieniu z aromatycznymi przyprawami i miodem stanowią w tym przypadku idealne połączenie, któremu wręcz nie można się oprzeć.

Deser
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
500 g suszonych węgierek bez pestek
1,5 l wody
4 goździki
3 łyżeczki miodu
cukier do smaku
3 plasterki cytryny
skórka świeżej pomarańczy

Sposób przygotowania

  1. Śliwki umieszczamy w dużym garnku, a następnie zalewamy je wodą.
  2. Do napoju dodajemy plasterki cytryny, skórkę pomarańczy, goździki i miód.
  3. Składniki dokładnie mieszamy, a następnie wszystko gotujemy na niewielkim ogniu.
  4. Całość przyprawiamy cukrem do smaku.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Kompot z suszonych śliwek – właściwości odżywcze

Kompot w takim wydaniu ma wiele właściwości zdrowotnych. Zawarta w nim cytryna wzmacnia odporność organizmu i ułatwia walkę z infekcjami. Z kolei suszone śliwki są źródłem błonnika, który znakomicie wpływa na pracę jelit. Znajdziemy w nich również antyoksydanty odpowiedzialne m.in. za młody wygląd skóry. Skusicie się na taki świąteczny przysmak?

loader