Oceń
Kompot z suszonych śliwek wzbogaci twoje świąteczne menu. Ta receptura z pewnością przypadnie ci do gustu.
Suszone śliwki ze względu na swój wyjątkowy smak oraz intensywny aromat są chętnie wykorzystywane w kuchni. Szczególnie w święta warto wzbogacić nimi smak różnych wigilijnych potraw. Mogą być pysznym dodatkiem do bigosu, barszczu albo sprawdzić się jako farsz do pierogów. Tym razem podpowiemy ci, jak zrobić z nich aromatyczny kompot, który idealnie nadaje się na rodzinne spotkania przy wspólnym stole.
Kompot z suszonych śliwek – łatwy przepis
Kompot z suszonych śliwek to napój, który bez wątpienia kojarzy się ze świętami. Jest bardzo łatwy i szybki w przyrządzeniu. Jego unikalny charakter doceniają nawet najbardziej wymagający smakosze. Suszone owoce w zestawieniu z aromatycznymi przyprawami i miodem stanowią w tym przypadku idealne połączenie, któremu wręcz nie można się oprzeć.
- kuchnia
Kuchnia polska
-
Czas przyg.
30 min
- Dla ilu osób
dla 4 osób
Składniki
Składnik |
---|
500 g suszonych węgierek bez pestek |
1,5 l wody |
4 goździki |
3 łyżeczki miodu |
cukier do smaku |
3 plasterki cytryny |
skórka świeżej pomarańczy |
Sposób przygotowania
- Śliwki umieszczamy w dużym garnku, a następnie zalewamy je wodą.
- Do napoju dodajemy plasterki cytryny, skórkę pomarańczy, goździki i miód.
- Składniki dokładnie mieszamy, a następnie wszystko gotujemy na niewielkim ogniu.
- Całość przyprawiamy cukrem do smaku.
Kompot z suszonych śliwek – właściwości odżywcze
Kompot w takim wydaniu ma wiele właściwości zdrowotnych. Zawarta w nim cytryna wzmacnia odporność organizmu i ułatwia walkę z infekcjami. Z kolei suszone śliwki są źródłem błonnika, który znakomicie wpływa na pracę jelit. Znajdziemy w nich również antyoksydanty odpowiedzialne m.in. za młody wygląd skóry. Skusicie się na taki świąteczny przysmak?
Ocen artykuł