Zamknij
Koktajl z mango
fot. Shutterstock

Masz ochotę na pożywny koktajl? Ten o smaku mango i jabłka z pewnością przypadnie ci do gustu. Sprawdź, jak go zrobić.

Koktajle owocowe to doskonały sposób na zachowanie szczupłej sylwetki i dobrego samopoczucia. Doskonale sprawdzą się o poranku, w pracy lub w podróży. Ze względu na dużą zawartość witamin i minerałów wiele osób sięga po nie prawie każdego dnia. Taki koktajl zrobisz bez problemu samodzielnie w swojej kuchni. Dziś podpowiemy ci, jak przyrządzić zdrowy napój o smaku mango oraz jabłka.

Koktajl z mango i jabłka – łatwy przepis

Koktajl w takim wydaniu to idealne rozpoczęcie dnia. Nie tylko doda ci energii, ale też poprawi twój nastrój. Połączenie mango i soczystych jabłek to pyszna owocowa kombinacja, której trudno się oprzeć. Aby zrobić taki koktajl, potrzebujesz dosłownie kilku minut. Jego smak możesz wzbogacić aksamitnym miodem i płatkami migdałowymi.

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    15 min

  • Dla ilu osób

    dla 1 osoby

Składniki

Składnik
1 mango
2 jabłka
łyżeczka miodu
łyżeczka soku z cytryny
0,5 szklanki jogurtu naturalnego
odrobina płatków migdałowych

Sposób przygotowania

  1. Mango i jabłka myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze części.
  2. Owoce blendujemy, a następnie łączymy je z jogurtem naturalnym.
  3. Dodajemy miód oraz łyżeczkę soku z cytryny i wszystko dokładnie mieszamy.
  4. Na koniec koktajl posypujemy płatkami migdałowymi.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Koktajl z mango i jabłka – właściwości odżywcze

Koktajl w takiej odsłonie to zdrowy i pożywny napój. Zawarte w nim owoce wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Mango to bowiem źródło m.in. witamin A, C i E, potasu, żelaza oraz magnezu. W jabłkach znajdziemy z kolei dużą ilość błonnika, który reguluje trawienie i ułatwia utrzymanie szczupłej sylwetki. W dodatku ich regularne spożywanie opóźnia procesy starzenia się organizmu oraz wpływa pozytywnie na pracę serca.