Zamknij
Koktajl dyniowy
fot. Shutterstock

Koktajl z dyni to idealna opcja, jeśli masz ochotę na coś zdrowego, a jednocześnie pożywnego. To doskonały zastrzyk energii na dobry początek dnia. Jak zrobić koktajl dyniowy? Podpowiadamy.

W sezonie jesiennym powinniśmy zadbać o dostarczanie organizmowi odpowiedniej dawki składników odżywczych. Zamiast sięgać po gotowe suplementy diety dostępne w aptekach, warto wykorzystać dary natury i ich zdrowotne właściwości. Dynia to bogactwo witamin i minerałów. Przygotowane na jej bazie koktajle mogą być doskonałym uzupełnieniem codziennej diety, stanowiąc prawdziwą bombę witaminową.

Koktajl z dyni – przepis

Jeżeli lubisz koktajle warzywne, to ten przepis na koktajl dyniowy na pewno na stałe zagości w twoim codziennym jadłospisie. Doskonale sprawdzi się np. jako drugie śniadanie w szkole czy w pracy. Ze względu na dużą zawartość błonnika polecany jest również osobom będącym na diecie. To znakomita opcja, kiedy nie chcesz spędzać wielu godzin w kuchni, a masz ochotę na coś smacznego. Do przyrządzenia koktajlu najlepiej wybrać dynię piżmową. Dodatkami będą w tym przepisie jabłko i marchew, które doskonale współgrają z jej smakiem, tworząc unikalne połączenie.

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia amerykańska

  • Czas przyg.

    50 min

  • Dla ilu osób

    dla 3 osób

Składniki

Składnik
1 mała dynia
2 marchewki
2 jabłka
pół szklanki soku jabłkowego
szczypta cynamonu

Sposób przygotowania

  1. Z dyni usuwamy pestki, kroimy ją na mniejsze części i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Całość pieczemy przez ok. pół godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  3. Kiedy dynia ostygnie, pozbywamy się skórki. Pozostałe kawałki dokładnie blendujemy.
  4. Marchewki i jabłko myjemy w zimnej wodzie, obieramy, a następnie kroimy na niewielkie części.
  5. Gotowe warzywa oraz sok jabłkowy dodajemy do puree z dyni i wszystko jeszcze raz dokładnie miksujemy za pomocą blendera.
  6. Na koniec przyprawiamy odrobiną cynamonu.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Koktajl dyniowy – dlaczego warto go spożywać?

Koktajl dyniowy z dodatkiem marchwi oraz jabłka to skarbnica witamin i minerałów. Lista jego zdrowotnych właściwości jest bardzo długa. Taka mikstura sprawdzi się przede wszystkim w sezonie jesiennym, kiedy zależy nam na tym, aby przygotować nasz organizm do walki z różnymi infekcjami. Ponadto zawarte w nim witaminy A, E i C opóźniają procesy starzenia oraz pomagają przywrócić skórze blask i młody wygląd. Znajdziemy w nim także liczne przeciwutleniacze, które zapobiegają różnym schorzeniom, m.in. cukrzycy i chorobom układu krwionośnego. A jaki jest twój ulubiony koktajl?