Zamknij
Koktajl bananowo-gruszkowy
fot. Shutterstock

Uwielbiasz owocowe koktajle? Ten o smaku bananowo-gruszkowym zaskoczy cię swoim wyśmienitym smakiem. Sprawdź, jak go zrobić.

Zimą warto wzmacniać swoją odporność, sięgając po różne owocowe koktajle. Doskonale sprawdzą się na pierwsze, jak i drugie śniadanie. Nie tylko znakomicie smakują, ale również zawierają wiele ważnych dla zdrowia składników odżywczych. Dziś podpowiemy ci, jak szybko przyrządzić koktajl bananowo-gruszkowy o delikatnej, gęstej konsystencji.

Koktajl bananowo-gruszkowy – szybki przepis

Koktajl w takim wydaniu jest szybki i łatwy w przygotowaniu. Połączenie słodkich bananów i soczystych gruszek to pyszna kombinacja smaków, której nie można się oprzeć. Warto dodać do niego odrobinę miodu oraz jogurt naturalny, który doskonale wpływa na pracę układu pokarmowego i reguluje trawienie. Aby banany tak szybko nie ściemniały, najlepiej skropić je wcześniej odrobiną soku z cytryny.

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    15 min

  • Dla ilu osób

    dla 1 osoby

Składniki

Składnik
1 gruszka
2 banany
0,5 szklanki jogurtu naturalnego
2 łyżeczki miodu
łyżeczka soku z cytryny
odrobina płatków migdałowych

Sposób przygotowania

  1. Gruszkę i banany obieramy ze skórki, a następnie kroimy na mniejsze części.
  2. Owoce wrzucamy do blendera, dodajemy do nich miód, jogurt naturalny oraz odrobinę soku z cytryny i wszystko razem miksujemy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Koktajl posypujemy płatkami migdałowymi.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Koktajl bananowo-gruszkowy – właściwości odżywcze

Koktajl w takiej odsłonie warto przed podaniem na chwilę schłodzić w lodówce. To smaczny, a jednocześnie zdrowy i odżywczy napój. Banany to bowiem źródło potasu, który pomaga regulować ciśnienie krwi. Z kolei gruszki wpływają pozytywnie na trawienie oraz dzięki zawartości wielu witamin pomagają zachować piękny i młody wygląd.