Zamknij
Kisiel jabłkowy
fot. Shutterstock

O zaletach jabłek można mówić godzinami. Te owoce nie tylko doskonale smakują, ale też są bogactwem witamin i minerałów cennych dla zdrowia. Nic dziwnego, że tak wiele osób uwzględnia je w swoim codziennym menu. Z jabłek możesz przyrządzić mnóstwo pysznych ciast i deserów. Dziś podpowiemy ci, jak zrobić z nich znakomity kisiel.

Kisiel z jabłek – łatwa receptura

Kisiel jabłkowy z łatwością możesz przyrządzić w swojej kuchni. To idealna opcja na poprawę nastroju w zimowe dni. Sprawdzi się jako dodatek do rodzinnego obiadu oraz jako słodki deser w pracy. Do tego przepisu możesz wykorzystać właściwie dowolny rodzaj jabłek. Smak tych owoców wzbogacimy odrobiną intensywnego cynamonu.

Deser
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    20 min

  • Dla ilu osób

    dla 1 osoby

Składniki

Składnik
3 średniej wielkości jabłka
łyżeczka cynamonu
szklanka gorącej wody
3 łyżki ksylitolu
łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania

  1. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i drobno kroimy.
  2. Owoce umieszczamy w garnku, dodajemy do nich ksylitol i cynamon, a następnie zalewamy niepełną szklanką wody.
  3. Wszystko gotujemy przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie jabłka blendujemy.
  4. Pozostałą wodę łączymy w szklance z mąką ziemniaczaną i dodajemy do owocowej masy.
  5. Kisiel gotujemy jeszcze przez chwilę, aż zgęstnieje.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Kisiel z jabłek – jak go serwować?

Kisiel jabłkowy z pewnością przypadnie do gustu mniejszym i większym łasuchom. Przed podaniem warto udekorować go również laską cynamonu. Taki deser to źródło wielu składników mineralnych. Poza tym dzięki zawartości błonnika wpływa na pracę układu pokarmowego i reguluje trawienie.