Zamknij
Kawa imbirowa
fot. Shutterstock

Uwielbiasz kawę w różnych odsłonach? Ta z dodatkiem imbiru zachwyci cię swoim smakiem i aromatem. Sprawdź, jak ją zrobić.

Poranne wstawanie bywa uciążliwe, tym bardziej teraz – w chłodne, jesienne dni. Mamy jednak sposób, który szybko postawi cię na nogi. Kawa z dodatkiem imbiru nie tylko smakuje wyśmienicie, ale również ma działanie rozgrzewające. Idealnie sprawdzi się więc, kiedy odczuwasz pierwsze objawy przeziębienia.

Kawa imbirowa – błyskawiczna receptura

Po kawę w takim wydaniu warto sięgać w różnych sytuacjach. Może być dodatkiem do śniadania albo umilić ci przerwę w pracy. To również idealna opcja na miłe zakończenie dnia, kiedy jedyne czego pragniesz to odpoczynek przy kubku tego aromatycznego napoju. W dodatku jej przyrządzenie zajmie ci tylko chwilę.

Diety
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    15 min

  • Dla ilu osób

    dla 1 osoby

Składniki

Składnik
1,5 łyżeczki czarnej kawy
250 ml wody
3 łyżeczki miodu
pół łyżeczki imbiru
50 ml mleka roślinnego

Sposób przygotowania

  1. Do kubka wsypujemy kawę, dodajemy imbir oraz zalewamy wszystko wrzącą wodą.
  2. Do zaparzonej kawy dodajemy miód oraz mleko.
  3. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Kawa imbirowa – jak serwować?

Kawa z imbirową nutą to idealna propozycja dla fanów tego napoju. Jej niezwykły aromat wypełni cały twój dom. Aby urozmaicić smak kawy, możesz serwować ją z dodatkiem bitej śmietany lub startej czekolady i dodatkowo posypać płatkami migdałów. A co wy myślicie o takim połączeniu?