Zamknij
Kaszotto z grzybami w misce
fot. Shutterstock

Sezon na grzyby trwa w najlepsze. To idealny czas, aby ich znakomite właściwości smakowe i odżywcze wykorzystać w swojej kuchni. Jak szybko przyrządzić kaszotto grzybowe? Oto sprawdzony przepis!

Kaszotto z grzybami – dlaczego warto po nie sięgać?

Kaszotto grzybowe to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Oczywiście nie bez znaczenia jest tu połączenie kaszy i grzybów, które stanowią źródło wielu składników odżywczych ważnych dla dobrego zdrowia i samopoczucia. Kasza gryczana zawiera w sobie dużą ilość dobrze przyswajalnego białka. Ponadto jej regularne spożywanie działa odkwaszająco na organizm. Powinny po nią sięgać również osoby, którym zależy na utrzymaniu pięknej sylwetki. Dzięki zawartości błonnika znakomicie reguluje pracę układu trawiennego i zapewnia uczucie sytości na dłużej. Grzyby to z kolei źródło wielu cennych witamin, m.in. C, D oraz z grupy B. Znajdziemy w nich również takie minerały, jak potas, wapń, fosfor i cynk, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
250 g kaszy gryczanej
2,5 szklanki zimnej wody
300 g świeżych grzybów
2 małe cebule
1 duża marchew
1 duża pietruszka
natka pietruszki
kostka rosołowa
4 łyżki masła
zielony groszek w puszce
sól
pieprz

Sposób przygotowania

  1. Marchewkę, pietruszkę oraz cebulę siekamy drobno i dusimy na patelni pod przykryciem z dodatkiem masła. Pod koniec można dodać odrobinę wody.
  2. Kolejny krok to przygotowanie bulionu warzywnego. Do garnka wlewamy dwie szklanki wody i dodajemy kostkę rosołową. Do gotującego się wywaru wsypujemy szklankę kaszy gryczanej i od momentu zagotowania dusimy pod przykryciem na najmniejszym ogniu przez ok. 15-20 minut.
  3. W czasie gotowania kaszy możemy zabrać się za przygotowanie grzybów. Na początek dokładnie je myjemy, kroimy drobno i również dusimy na patelni z dodatkiem masła i ¼ szklanki wody. Grzyby należy dusić od 4 do 5 minut, aż staną się miękkie.
  4. Do ugotowanej kaszy dodajemy przygotowane wcześniej warzywa i grzyby. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy dla lepszego smaku pieprzem i solą.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Kaszotto grzybowe – jak podawać?

Zastanawiasz się, jak podać kaszotto grzybowe, aby zachwycić wszystkich domowników? W tym celu warto wykorzystać specjalną łyżkę do nakładania ziemniaków i w podobny sposób w formie dużych kulek ułożyć kaszotto na talerzu. Do ich dekoracji możesz wykorzystać także natkę pietruszki lub zielony groszek z puszki. Kaszotto grzybowe z warzywami doskonale smakuje podane samodzielnie. Może być również znakomitą alternatywą dla ziemniaków lub ryżu, stanowiąc doskonały dodatek np. do potraw mięsnych.

Kaszotto grzybowe z kurczakiem

Dla osób, które lubią sięgać po różne warianty smakowe, dobrym rozwiązaniem może być urozmaicenie jego podstawowej wersji o dodatkowe składniki. Przepis na kaszotto z grzybami i kurczakiem w tym przypadku wygląda podobnie. Dodatkowym składnikiem jest w tym przypadku pierś kurczaka (jedna porcja), którą należy pokroić na mniejsze kawałki, a następnie podsmażyć na maśle na patelni, aż do uzyskania rumianego kolorytu. Następnie podsmażone i przyprawione mięso dodajemy do gotowego kaszotto grzybowego i całość dokładnie mieszamy.