Zamknij
Tort piernikowy
fot. Shutterstock

Nie wyobrażasz sobie świąt bez różnych smakołyków? Sięgnij po ten przepis na pyszny tort piernikowy. To prawdziwa uczta dla podniebienia.

Wiele osób wprost nie może doczekać się świąt i związanej z nimi atmosfery. W niektórych domach już rozpoczęły się intensywne przygotowania. Szczególnie najmłodsi chętnie zaglądają do kuchni w poszukiwaniu bożonarodzeniowych smakołyków. Keks, miodowiec i ciasto orzechowe to obowiązkowe wypieki na świątecznym stole. A co powiesz na to, aby w tym roku przyrządzić dla bliskich smaczny tort o smaku piernikowym? Ta ciekawa propozycja kulinarna z pewnością ich zachwyci.

Tort piernikowy – łatwy przepis

Może ci się wydawać, że zrobienie takiego świątecznego tortu to nie lada wyzwanie. W praktyce jednak przyrządzenie tego ciasta nie jest tak naprawdę skomplikowane i nie zajmie ci zbyt wiele czasu. W dodatku do tego przepisu z powodzeniem możesz wykorzystać łatwo dostępne składniki, z których większość prawdopodobnie masz już w swojej kuchni.

Deser
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 8 osób

Składniki

Składnik
150 g mąki pszennej
4 jajka
250 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
5 łyżek przyprawy korzennej do piernika
100 g margaryny
250 ml śmietanki do ciast i deserów 36%
2 szklanki kremu czekoladowego z orzechami
szklanka posiekanych orzechów włoskich
polewa czekoladowa
250 g powideł śliwkowych

Sposób przygotowania

  1. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę korzenną i wszystko dokładnie mieszamy.
  2. Jajka ubijamy z cukrem na gęstą pianę, a następnie dodajemy do nich suche składniki.
  3. Formę smarujemy margaryną i wlewamy do niej gotową masę.
  4. Biszkopt pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza.
  5. Po tym czasie ciasto kroimy na trzy cienkie, równej wielkości blaty.
  6. Pierwszy biszkopt pokrywamy kolejno kremem czekoladowym i powidłami. Następnie przykrywamy go kolejnym ciastem, które również smarujemy w ten sam sposób. Na koniec kładziemy na niego ostatni blat.
  7. Śmietankę ubijamy na sztywno i smarujemy nią górę oraz boki tortu.
  8. Ciasto dekorujemy polewą czekoladową oraz orzechami i wkładamy do lodówki, aby się schłodziło.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Tort piernikowy – pyszny, świąteczny deser

Tort w takim wydaniu będzie zjawiskową ozdobą każdego stołu. Zamiast polewy do dekoracji możesz zastosować również lukier albo posypkę do ciast i deserów. Jako dodatek doskonale sprawdzą się także wiórki kokosowe albo migdały. Skusicie się na taki bożonarodzeniowy przysmak?

loader