Oceń
Nie wyobrażasz sobie świąt bez różnych smakołyków? Sięgnij po ten przepis na pyszny tort piernikowy. To prawdziwa uczta dla podniebienia.
Wiele osób wprost nie może doczekać się świąt i związanej z nimi atmosfery. W niektórych domach już rozpoczęły się intensywne przygotowania. Szczególnie najmłodsi chętnie zaglądają do kuchni w poszukiwaniu bożonarodzeniowych smakołyków. Keks, miodowiec i ciasto orzechowe to obowiązkowe wypieki na świątecznym stole. A co powiesz na to, aby w tym roku przyrządzić dla bliskich smaczny tort o smaku piernikowym? Ta ciekawa propozycja kulinarna z pewnością ich zachwyci.
Tort piernikowy – łatwy przepis
Może ci się wydawać, że zrobienie takiego świątecznego tortu to nie lada wyzwanie. W praktyce jednak przyrządzenie tego ciasta nie jest tak naprawdę skomplikowane i nie zajmie ci zbyt wiele czasu. W dodatku do tego przepisu z powodzeniem możesz wykorzystać łatwo dostępne składniki, z których większość prawdopodobnie masz już w swojej kuchni.
- kuchnia
Kuchnia polska
-
Czas przyg.
60 min
- Dla ilu osób
dla 8 osób
Składniki
Składnik |
---|
150 g mąki pszennej |
4 jajka |
250 g cukru |
2 łyżeczki proszku do pieczenia |
3 łyżki kakao |
5 łyżek przyprawy korzennej do piernika |
100 g margaryny |
250 ml śmietanki do ciast i deserów 36% |
2 szklanki kremu czekoladowego z orzechami |
szklanka posiekanych orzechów włoskich |
polewa czekoladowa |
250 g powideł śliwkowych |
Sposób przygotowania
- Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę korzenną i wszystko dokładnie mieszamy.
- Jajka ubijamy z cukrem na gęstą pianę, a następnie dodajemy do nich suche składniki.
- Formę smarujemy margaryną i wlewamy do niej gotową masę.
- Biszkopt pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza.
- Po tym czasie ciasto kroimy na trzy cienkie, równej wielkości blaty.
- Pierwszy biszkopt pokrywamy kolejno kremem czekoladowym i powidłami. Następnie przykrywamy go kolejnym ciastem, które również smarujemy w ten sam sposób. Na koniec kładziemy na niego ostatni blat.
- Śmietankę ubijamy na sztywno i smarujemy nią górę oraz boki tortu.
- Ciasto dekorujemy polewą czekoladową oraz orzechami i wkładamy do lodówki, aby się schłodziło.
Tort piernikowy – pyszny, świąteczny deser
Tort w takim wydaniu będzie zjawiskową ozdobą każdego stołu. Zamiast polewy do dekoracji możesz zastosować również lukier albo posypkę do ciast i deserów. Jako dodatek doskonale sprawdzą się także wiórki kokosowe albo migdały. Skusicie się na taki bożonarodzeniowy przysmak?
Ocen artykuł