Zamknij
Zupa śliwkowa
fot. Shutterstock

Szukasz inspiracji na dzisiejszy obiad? Sprawdź, jak zrobić pyszną zupę śliwkową według przepisu słynnej autorki poradników kulinarnych - Lucyny Ćwierczakiewiczowej.

Lucyna Ćwierczakiewiczowa miała ogromny wpływ na polską kuchnię w XIX wieku. Jej kulinarne poradniki były prawdziwymi bestsellerami. Dużą popularnością wśród gospodyń domowych cieszyła się jej książka "365 obiadów za pięć złotych", której pierwsze wydanie pojawiło się na rynku w 1860 r. Jest ona zbiorem przepisów nie tylko na klasyczne potrawy kuchni polskiej, ale również bardziej wykwintne dania. To właśnie z niej pochodzi receptura na pyszną zupę śliwkową, która może być doskonałym pomysłem na obiad w rodzinnym gronie.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
pół garnka śliwek
kilka tłuczonych goździków
szklanka białego wina
cynamon
250 g cukru
0,5 l wody

Sposób przygotowania

  1. Śliwki oczyszczamy, pozbywamy się z nich pestek, a następnie zalewamy je wodą nieco powyżej ich poziomu.
  2. Wszystko gotujemy i często mieszamy, aby owoce się nie przypaliły. Następnie przecedzamy przez durszlak.
  3. Dodajemy do nich cynamon, goździki i cukier.
  4. Wlewamy wodę oraz szklankę białego wina i wszystko razem gotujemy.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Zupa śliwkowa według receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej – jak podawać?

Zupa w takim wydaniu to idealna propozycja na pierwsze danie. Można serwować ją również na zimno. Autorka przepisu radzi, aby podawać taką potrawę z grzankami podsmażanymi na maśle. Według niej można również zrezygnować z dodania wina. Nie musisz także zaprawiać tej zupy śmietaną, dzięki czemu będzie smaczniejsza i zdrowsza. Podoba wam się taka receptura?

Źródło: Lucyna Ćwierczakiewiczowa "365 obiadów", Warszawa 2017, wyd. Ktoczyta.pl