Zamknij
Racuchy
fot. Shutterstock

Racuchy z dodatkiem miodu i jabłek to doskonały pomysł na pierwsze śniadanie. Podpowiadamy, jak je zrobić.

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Niestety bardzo często o poranku jesteśmy tak zabiegani, że nie mamy zbyt wiele czasu na jego przygotowanie. W takich sytuacjach z pomocą przychodzą nam przepisy na szybkie śniadania, które można zrobić z łatwo dostępnych produktów. Dziś zdradzimy ci, jak przyrządzić miękkie racuchy z miodem oraz jabłkami, które smakują wyśmienicie.

Racuchy z miodem i jabłkami – łatwa receptura

Racuchy w takiej odsłonie to znakomita opcja na śniadanie dla całej rodziny. Ich wyjątkowy smak sprawi, że z pewnością na stałe zagoszczą w twoim menu. Połączenie delikatnego miodu i soczystych owoców to bowiem pyszna, słodka kombinacja, której nie można się oprzeć. Aby placki były bardziej puszyste, warto dodać do nich odrobinę wody gazowanej.

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    20 min

  • Dla ilu osób

    dla 8 osób

Składniki

Składnik
1 jabłko
3 łyżki miodu
szklanka jogurtu naturalnego
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
50 ml wody gazowanej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
olej

Sposób przygotowania

  1. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce.
  2. Do miski wlewamy jogurt naturalny, następnie dodajemy do niego mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz jajko i całość dokładnie miksujemy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Gotowe ciasto łączymy z miodem oraz startymi jabłkami i wszystkie składniki delikatnie mieszamy.
  4. Racuchy smażymy na patelni z dodatkiem odrobiny oleju z dwóch stron, aż nabiorą złocistego kolorytu.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Racuchy z miodem i z jabłkami – pomysł na pyszne śniadanie

Racuchy w takim słodkim wydaniu z pewnością wprawią cię o poranku w znakomity nastrój. Możesz serwować je na różne sposoby. Doskonale smakują w połączeniu z ciepłym mlekiem lub gorącą czekoladą. Dla dekoracji możesz posypać je posiekanymi orzechami lub płatkami migdałowymi albo odrobiną cynamonu.