Oceń
Szukasz pomysłu na smaczny dodatek do obiadu? Sięgnij po przepis na pieczone buraczki. Przyrządzisz je z łatwością.
Buraki można serwować na różne sposoby. W naszych kuchniach dużą popularnością cieszy się przyrządzony z nich barszcz. Mogą być również doskonałym dodatkiem do koktajli, sałatek lub dań obiadowych zamiast tradycyjnych ziemniaków. Tym razem zdradzimy ci przepis na pieczone buraczki, które wręcz rozpływają się w ustach.
Pieczone buraczki - łatwa receptura
Buraki w takim wydaniu sprawią, że każde danie nabierze wyjątkowego smaku. Wybierając odpowiednie warzywa, zwróć uwagę na to, aby nie były zbyt przerośnięte. Dużą rolę w tym przepisie odgrywają też przyprawy. Jako dodatki sprawdzą się bazylia, tymianek oraz zioła prowansalskie. Ponadto warto delikatnie skropić buraki odrobiną soku z cytryny.
- kuchnia
Kuchnia polska
-
Czas przyg.
60 min
- Dla ilu osób
dla 3 osób
Składniki
Składnik |
---|
4 duże buraki |
3 łyżki oliwy z oliwek |
2 łyżeczki soku z cytryny |
sól |
pieprz ziołowy |
zioła prowansalskie |
bazylia |
tymianek |
3 łyżki miodu |
Sposób przygotowania
- Do niewielkiej miski wlewamy oliwę z oliwek. Dodajemy do niej sok z cytryny oraz miód i wszystko mieszamy.
- Buraki myjemy, obieramy i kroimy na plastry.
- Następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym.
- Całość pieczemy przez ok. godzinę, aż warzywa nabiorą miękkości.
- Po wyjęciu ich z piekarnika posypujemy je przyprawami i polewamy oliwą z oliwek.
Właściwości odżywcze buraków
Spożywanie buraków może doskonale wpłynąć na nasze zdrowie. Warzywa te są źródłem m.in. potasu, magnezu, żelaza oraz witamin A i C. Wspomagają pracę układu krwionośnego i pomagają obniżyć poziom cholesterolu. Poza tym wzmacniają odporność organizmu, co w sezonie jesienno-zimowym ma ogromne znaczenie. Z kolei zawarty w nich błonnik polepsza metabolizm i pomaga zachować uczucie sytości przez dłuższy czas.
Zobacz także: Jakie przetwory zrobić z buraków? Podpowiadamy
Ocen artykuł