Zamknij
Pieczone buraki
fot. Shutterstock

Szukasz pomysłu na smaczny dodatek do obiadu? Sięgnij po przepis na pieczone buraczki. Przyrządzisz je z łatwością.

Buraki można serwować na różne sposoby. W naszych kuchniach dużą popularnością cieszy się przyrządzony z nich barszcz. Mogą być również doskonałym dodatkiem do koktajli, sałatek lub dań obiadowych zamiast tradycyjnych ziemniaków. Tym razem zdradzimy ci przepis na pieczone buraczki, które wręcz rozpływają się w ustach.

Pieczone buraczki - łatwa receptura

Buraki w takim wydaniu sprawią, że każde danie nabierze wyjątkowego smaku. Wybierając odpowiednie warzywa, zwróć uwagę na to, aby nie były zbyt przerośnięte. Dużą rolę w tym przepisie odgrywają też przyprawy. Jako dodatki sprawdzą się bazylia, tymianek oraz zioła prowansalskie. Ponadto warto delikatnie skropić buraki odrobiną soku z cytryny.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 3 osób

Składniki

Składnik
4 duże buraki
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki soku z cytryny
sól
pieprz ziołowy
zioła prowansalskie
bazylia
tymianek
3 łyżki miodu

Sposób przygotowania

  1. Do niewielkiej miski wlewamy oliwę z oliwek. Dodajemy do niej sok z cytryny oraz miód i wszystko mieszamy.
  2. Buraki myjemy, obieramy i kroimy na plastry.
  3. Następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym.
  4. Całość pieczemy przez ok. godzinę, aż warzywa nabiorą miękkości.
  5. Po wyjęciu ich z piekarnika posypujemy je przyprawami i polewamy oliwą z oliwek.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Właściwości odżywcze buraków

Spożywanie buraków może doskonale wpłynąć na nasze zdrowie. Warzywa te są źródłem m.in. potasu, magnezu, żelaza oraz witamin A i C. Wspomagają pracę układu krwionośnego i pomagają obniżyć poziom cholesterolu. Poza tym wzmacniają odporność organizmu, co w sezonie jesienno-zimowym ma ogromne znaczenie. Z kolei zawarty w nich błonnik polepsza metabolizm i pomaga zachować uczucie sytości przez dłuższy czas.

Zobacz także: Jakie przetwory zrobić z buraków? Podpowiadamy