Zamknij
Pasta ogórkowa
fot. Shutterstock

Jak wykorzystać ogórki w kuchni? Poznaj przepis na delikatną pastę kanapkową z tych warzyw.

Sezon na ogórki trwa w najlepsze. To idealna okazja, aby wyczarować z tych warzyw wyjątkowe przysmaki na różne okazje. Są one bowiem nie tylko doskonałym dodatkiem do dań obiadowych. Świetnie sprawdzają się też jako składnik zup, sałatek oraz sosów. Dziś natomiast podpowiemy ci, jak zrobić z nich smakowitą pastę kanapkową w sam raz na rodzinne śniadanie.

Pasta ogórkowa - szybki przepis

Pasta w takim wydaniu to idealna alternatywa dla innych smarowideł do chleba. Jest niezwykle kremowa i delikatna. Możesz ją przyrządzić na bazie jogurtu naturalnego lub kefiru. Na jej smak w dużej mierze będzie wpływał sposób obierania ogórków. Należy to robić, zaczynając od jaśniejszej strony. W przeciwnym razie pasta będzie nieco gorzka.

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    20 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
4 świeże ogórki
100 ml gęstego jogurtu naturalnego
pieprz ziołowy
sól
zioła prowansalskie
łyżeczka soku z limonki
łyżeczka koperku
gałązka natki pietruszki
ząbek czosnku

Sposób przygotowania

  1. Czosnek wyciskamy przez praskę.
  2. Ogórki myjemy i obieramy ze skórki.
  3. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera.
  4. Dodajemy do nich jogurt naturalny, sok z limonki, ząbek czosnku oraz posiekany koperek.
  5. Wszystko dokładnie blendujemy i przyprawiamy do smaku.
  6. Na koniec pastę dekorujemy natką pietruszki.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Pasta ogórkowa - sposób podania

Pasta ogórkowa to przysmak, który możesz serwować na różne sposoby. Doskonale komponuje się ze świeżym, aromatycznym pieczywem. Warto ją wykorzystać również jako nadzienie do naleśników czy tortilli. Zaletą tej pasty jest nie tylko jej wyjątkowy smak, ale też liczne właściwości zdrowotne. Ogórki to bowiem źródło chlorofilu, który pomaga oczyścić organizm z toksyn. Zawierają też witaminę C oraz potas, który wpływa pozytywnie na ciśnienie krwi.

Zobacz także: Ten błąd podczas robienia ogórków małosolnych popełniamy często. O czym mowa?

loader