Zamknij
Panierowane grzyby
fot. Shutterstock

Grzyby w panierce to przysmak idealny na jesienne dni. Są szybkie i łatwe do zrobienia. Sięgnij po ten przepis.

Możliwości zastosowania grzybów w kuchni jest bardzo wiele. Można przyrządzić z nich apetyczny sos lub zupę. Są także znakomitym dodatkiem do różnych dan obiadowych. Tym razem poznaj przepis na grzyby w panierce. Tę smakowitą przekąskę warto serwować podczas różnych rodzinnych uroczystości i spotkań z przyjaciółmi.

Jak zrobić panierowane grzyby? Oto pomysł na szybką przekąskę

Wróciłeś do domu z koszem pełnym prawdziwków i zastanawiasz się, co z nich zrobić? Sięgnij po przepis na panierowane grzyby, które są bardzo łatwe do zrobienia. Sprawdzą się jako samodzielna przekąska. Można wykorzystać je także jako dodatek do obiadu.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 8 osób

Składniki

Składnik
250 g prawdziwków
1 jajko
0,5 szklanki bułki tartej
0,5 szklanki mąki
sól
pieprz ziołowy
tymianek
rozmaryn
100 g parmezanu

Sposób przygotowania

  1. Prawdziwki dokładnie oczyszczamy, a następnie oddzielamy kapelusze od trzonków.
  2. Jajko rozbijamy przy pomocy trzepaczki i dodajemy do niego przyprawy.
  3. Parmezan ścieramy na tarce na grubych oczkach.
  4. Do miski wsypujemy bułkę tartą oraz stary ser.
  5. Kapelusze obtaczamy w mące.
  6. Następnie moczymy je w jajku i wkładamy do posypki z bułki tartej i parmezanu.
  7. Grzyby smażymy na patelni z dodatkiem oleju roślinnego, aż się zarumienią.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Jak serwować grzyby w panierce?

Grzyby w panierce możesz podawać ze świeżym chlebem. Poza tym warto przyrządzić do nich różne sosy np. jogurtowy albo śmietankowy. Aby cieszyły oko apetycznym wyglądem, najlepiej ułożyć je na talerzu, a następnie udekorować natką pietruszki.

Zobacz także: Co zrobić, aby grzyby nie czerniały? Wykorzystaj ten trik

loader