Zamknij
Gofry
fot. Shutterstock

Masz ochotę na chrupiące gofry? Możesz je zrobić bez gofrownicy. Oto sprawdzony przepis.

Gofry to idealny przysmak na jesienne dni. Możesz serwować je na śniadanie np. z konfiturą lub owocami. Sprawdzą się również jako szybki poobiedni deser do kawy czy herbaty. Okazuje się, że taki przysmak możesz przyrządzić bez gofrownicy. Dziś podpowiemy ci, jak zrobić apetyczne gofry z wykorzystaniem... patelni.

Gofry z patelni - łatwy przepis

Gofry w takim wydaniu to pomysł na szybki deser dla całej rodziny. Ten przepis może ci się przydać, gdy spodziewasz się gości lub masz ochotę na coś słodkiego po pracowitym dniu. Pamiętaj o tym, aby dodać do ciasta trochę wody gazowanej. Dzięki niej gofry będą puszyste i chrupiące.

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    25 min

  • Dla ilu osób

    dla 5 osób

Składniki

Składnik
400 g mąki
300 ml mleka
50 ml wody gazowanej
4 łyżki oleju
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżeczki ksylitolu
0,5 łyżeczki aromatu waniliowego

Sposób przygotowania

  1. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz ksylitol.
  2. Dodajemy do tego mleko, olej, aromat waniliowy oraz żółtka.
  3. Całość dokładnie miksujemy.
  4. W oddzielnym naczyniu ubijamy białka, a następnie dodajemy je do ciasta.
  5. Wszystko delikatnie mieszamy.
  6. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju kładziemy duży wykrawacz do ciastek.
  7. Następnie wlewamy do niego masę.
  8. Kiedy ciasto się przysmaży, zdejmujemy foremkę i przewracamy je na drugą stronę.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Gofry z patelni - sposób podania

Gofry z patelni są równie smaczne jak te przyrządzone w tradycyjny sposób. W jesienne dni warto serwować je z sezonowymi owocami. Jako dodatek sprawdzą się soczyste gruszki, jabłka oraz śliwki węgierki w połączeniu z delikatnym miodem lub syropem klonowym. Do dekoracji gofrów możesz wykorzystać też orzechy włoskie i migdały.

Zobacz także: Wytrawne gofry to świetny pomysł na śniadanie. Jak je zrobić i co do nich dodać?

loader