Zamknij
Makaron szpinakowy
fot. Shutterstock

Chętnie sięgasz po szpinak w swojej kuchni? Sprawdź, jak samodzielnie zrobić z niego smaczny makaron. Zajmie ci to niewiele czasu.

Szpinak jest ceniony w kuchni ze względu na wyjątkowe walory smakowe i odżywcze. Jego kulinarne zastosowanie jest bardzo szerokie. Sprawdzi się jako składnik zup, sałatek oraz zielonych koktajli. Możesz przyrządzić z niego także farsz do naleśników lub pierogów, a nawet smakowite ciasto. Tym razem zdradzimy ci przepis na domowy makaron z jego dodatkiem, który wygląda na talerzu niezwykle apetycznie.

Domowy makaron o smaku szpinakowym – łatwa receptura

Makaron w takim wydaniu może być alternatywą dla sklepowych produktów. Jest on idealną opcją na obiad, gdy nie masz zbyt wiele czasu na gotowanie. Jego smak oraz wygląd z pewnością docenią wszyscy domownicy. Do jego przygotowania możesz wykorzystać zarówno świeże, jak i mrożone liście szpinaku, chociaż w tym pierwszym przypadku będzie smakował znacznie lepiej.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    45 min

  • Dla ilu osób

    dla 2 osób

Składniki

Składnik
garść świeżych liści szpinaku
250 g mąki pszennej
2 jajka
łyżka masła
łyżeczka oliwy z oliwek
sól
pieprz ziołowy
2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania

  1. Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę.
  2. Szpinak płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie podsmażamy go na patelni z dodatkiem masła oraz czosnku i gdy wystygnie – blendujemy.
  3. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy do niej jajka, podsmażony szpinak, oliwę z oliwek oraz przyprawy i wszystko dokładnie zagniatamy, aż uzyskamy gęstą konsystencję.
  4. Ciasto dokładnie wałkujemy na cienki placek, który następnie kroimy na równej wielkości paski.
  5. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, aż stanie się miękki.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Domowy makaron o smaku szpinakowym – sposób podania

Domowy makaron ze szpinakiem zachwyca na stole pięknym, zielonym kolorem. Możesz go serwować na wiele sposobów. Sprawdzi się jako dodatek do dań obiadowych zamiast ziemniaków i ryżu. Warto przyrządzić do niego także różne sosy np. serowy lub czosnkowy. Taki makaron doskonale smakuje także z różnymi warzywami oraz serem mozzarellą.

Zobacz także: Tortilla ze szpinakiem to pomysł na smaczną przekąskę. Sprawdź, jak ją zrobić