Zamknij
Chleb miodowy
fot. Shutterstock

Nie wyobrażasz sobie śniadania bez świeżego, chrupiącego pieczywa? Poznaj ten wyjątkowy przepis na chleb miodowy, który zachwyca swoim smakiem.

Ciepłe, aromatyczne pieczywo to obowiązkowa pozycja w porannym menu. Możesz spróbować zrobić go w domowym zaciszu. Samodzielne pieczenie chleba nie jest tak trudnym zadaniem, jakby się mogło wydawać. Zazwyczaj przygotowuje się go z dodatkiem drożdży. Dziś zdradzimy ci przepis na pyszny chleb miodowy, który znakomicie sprawdzi się na śniadanie w rodzinnym gronie.

Chleb miodowy – sprawdzona receptura

Przygotowanie chleba miodowego nie jest czasochłonne. W dodatku zrobisz go bez problemu nawet nie mając większego doświadczenia kulinarnego. Jesteśmy przekonani, że jeśli raz sięgniesz po ten smak, ten przepis zagości w twoim domu na stałe.

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    50 min

  • Dla ilu osób

    dla 8 osób

Składniki

Składnik
50 dag mąki pszennej
7 g drożdży
2 szklanki jogurtu naturalnego
3 łyżki miodu
100 g pestek słonecznika
3 łyżki oleju

Sposób przygotowania

  1. Do miski wsypujemy mąkę, sól oraz drożdże. Wszystkie produkty dokładnie mieszamy.
  2. Jogurt naturalny łączymy z olejem i miodem, a następnie również przelewamy do naczynia.
  3. Dodajemy ziarna słonecznika.
  4. Z podanych składników wyrabiamy ciasto, przykrywamy je ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia.
  5. Blachę o wymiarach 28x12 cm smarujemy delikatnie olejem i wykładamy na nią ciasto.
  6. Chleb pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Chleb miodowy – jak go serwować?

Chleb z dodatkiem miodu doskonale komponuje się z zimnym mlekiem lub aromatyczną herbatą. Możesz przygotować z niego pyszne kanapki lub delektować się jego smakiem w postaci samodzielnej przekąski. Lubicie pieczywo w takim wydaniu?