Zamknij

Jak wykorzystać skórki gruszek? Oto sprawdzony sposób

12.09.2022 15:42
Gruszki
fot. Shutterstock

Wyrzucasz skórki gruszek do kosza? To błąd. Sprawdź, jak jeszcze możesz je wykorzystać w swojej kuchni.

Jesienią chętnie zajadamy się gruszkami. Te apetyczne owoce są niezwykle cenione ze względu na słodki i soczysty miąższ, który można wykorzystać w celach kulinarnych na wiele sposobów. Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że równie przydatne w kuchni mogą być skórki tych owoców. Jak można je zastosować? Podpowiadamy.

Porady kulinarne: jak wykorzystać skórki gruszek?

Gruszki doskonale sprawdzają się jako składnik dżemów oraz różnych deserów. Możesz wykorzystać je jako nadzienie do tarty lub zaserwować w wersji zapiekanej z dodatkiem miodu lub czekolady. Wiele osób obiera te owoce przed zjedzeniem, a to właśnie w ich skórkach znajdziemy bogactwo witamin i minerałów. Z takich obierek warto przygotować odżywczy koktajl, który może urozmaicić nasz poranny posiłek.

Aby go przyrządzić, wszystkie skórki należy wypłukać pod bieżącą wodą, a następnie wrzucić do blendera. Następnie warto dodać do nich szklankę kefiru, dwie łyżeczki miodu, łyżeczkę cynamonu oraz banany pokrojone w kostkę. Całość należy dokładnie zmiksować i wstawić do lodówki, aż się odpowiednio schłodzi. Na koniec koktajl można udekorować listkami aromatycznej mięty.

Zobacz także: Gruszki w czekoladzie to hit jesieni. Ten słodki przepis skradnie wasze serca

Właściwości odżywcze gruszki

Gruszki warto włączyć do swojego jadłospisu ze względu na ich wartość odżywczą. Owoce te zawierają m.in. witaminę A oraz inne z grupy B. Są również źródłem potasu, fosforu oraz wapnia. W gruszkach znajdziemy również sporą ilość błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę układu trawiennego. Spożywanie tych owoców ze względu na zawarty w nich kwas foliowy jest również zalecane kobietom w ciąży.

Zobacz także: Gruszki w occie. Wypróbuj sprawdzone przepisy!