Zamknij
Dżem pomidorowy
fot. Shutterstock

Zastanawiasz się, co zrobić ze zbyt dojrzałymi pomidorami? Wypróbuj przepis na smakowity dżem z tych warzyw.

Latem lubimy zajadać się świeżymi, pachnącymi pomidorami prosto z ogródka. Warzywa te zawierają bowiem wiele cennych witamin i minerałów. Poza tym doskonale nawadniają organizm. Niestety pomidory też mają to do siebie, że szybko tracą swoją świeżość i jędrność. Z przejrzałych warzyw możesz jednak zrobić użytek. Dziś podpowiemy ci, jak przyrządzić z nich smakowity dżem. To naprawdę łatwe.

Zobacz także: Czy pomidory można zamrażać? Podpowiadamy 

Dżem pomidorowy – łatwa receptura

Zamiast pozbywać się przejrzałych pomidorów, możesz wykorzystać je do zrobienia dżemu. Taki przysmak doskonale sprawdzi się jako dodatek do tostów. Znakomicie komponuje się również z rozmaitymi serami lub przekąskami z tortilli.

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
1 kg czerwonych pomidorów
1,5 szklanki ksylitolu
1 cytryna

Sposób przygotowania

  1. Pomidory myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Warzywa przekładamy do rondelka.
  3. Dodajemy do tego ksylitol i całość delikatnie mieszamy.
  4. Dżem gotujemy przez ok. 30 minut, aż stanie się gęsty.
  5. Pod koniec wlewamy do niego odrobinę soku z cytryny.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Dżem pomidorowy – jak go przechowywać?

Jeżeli dżem pomidorowy nie jest poddany pasteryzacji, należy umieścić go w dokładnie umytym słoiki, a następnie włożyć do lodówki. Dzięki temu zachowa wszystkie walory smakowe. W takich warunkach może być przechowywany nawet przez kilka dni.

Zobacz także: Jak wykorzystać pomidory na obiad? Przygotuj z nich smaczny chłodnik

loader