Zamknij
Zapiekanka z grzybami
fot. Shutterstock

Zostało ci trochę pieczywa i zastanawiasz się, jak je wykorzystać? Wypróbuj przepis na szybkie zapiekanki z grzybami.

Jesienne dni chętnie spędzamy na zbieraniu grzybów. Taki sposób spędzania czasu wolnego nie tylko doskonale relaksuje, ale też dostarcza wiele radości i satysfakcji, gdy uda nam się wrócić z koszem pełnym ulubionych leśnych przysmaków. Możesz wykorzystać je np. do zrobienia tych smakowitych zapiekanek. Są niezwykle chrupiące i smaczne.

Zapiekanki z grzybami – łatwy przepis

Zapiekanki z dodatkiem grzybów doskonale sprawdzą się jako szybki posiłek po pracy. Do ich przyrządzenia możesz wykorzystać nawet lekko czerstwe pieczywo. Aby podkreślić ich smak, warto dodać do nich starty parmezan oraz posypać je ulubionymi przyprawami.

Przekąski
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
2 bułki
30 g masła
100 g świeżych grzybów
1 cebula
50 g parmezanu
sól
pieprz ziołowy
tymianek
zioła prowansalskie

Sposób przygotowania

  1. Bułki kroimy na pół.
  2. Grzyby oczyszczamy i drobno je siekamy.
  3. Pieczywo smarujemy masłem.
  4. Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę.
  5. Bułki posypujemy serem.
  6. Następnie układamy na nich grzyby oraz posiekaną cebulę.
  7. Ponownie oprószamy je parmezanem i przyprawiamy.
  8. Całość umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza na ok. 25 minut.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Zapiekanki z grzybami – jak je serwować?

Zapiekanki z dodatkiem grzybów to nieskomplikowane danie, które jednak zaskakuje niezwykłym smakiem i wyjątkowym aromatem. Przed podaniem można skropić je oliwą z oliwek. Doskonale komponują się również z dipem pomidorowym oraz czosnkowym.

Zobacz także: Ten błąd podczas suszenia grzybów popełniamy często. Sprawdź, czego dotyczy

loader