Oceń
Zostało ci trochę pieczywa i zastanawiasz się, jak je wykorzystać? Wypróbuj przepis na szybkie zapiekanki z grzybami.
Jesienne dni chętnie spędzamy na zbieraniu grzybów. Taki sposób spędzania czasu wolnego nie tylko doskonale relaksuje, ale też dostarcza wiele radości i satysfakcji, gdy uda nam się wrócić z koszem pełnym ulubionych leśnych przysmaków. Możesz wykorzystać je np. do zrobienia tych smakowitych zapiekanek. Są niezwykle chrupiące i smaczne.
Zapiekanki z grzybami – łatwy przepis
Zapiekanki z dodatkiem grzybów doskonale sprawdzą się jako szybki posiłek po pracy. Do ich przyrządzenia możesz wykorzystać nawet lekko czerstwe pieczywo. Aby podkreślić ich smak, warto dodać do nich starty parmezan oraz posypać je ulubionymi przyprawami.
- kuchnia
Kuchnia polska
-
Czas przyg.
30 min
- Dla ilu osób
dla 4 osób
Składniki
Składnik |
---|
2 bułki |
30 g masła |
100 g świeżych grzybów |
1 cebula |
50 g parmezanu |
sól |
pieprz ziołowy |
tymianek |
zioła prowansalskie |
Sposób przygotowania
- Bułki kroimy na pół.
- Grzyby oczyszczamy i drobno je siekamy.
- Pieczywo smarujemy masłem.
- Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę.
- Bułki posypujemy serem.
- Następnie układamy na nich grzyby oraz posiekaną cebulę.
- Ponownie oprószamy je parmezanem i przyprawiamy.
- Całość umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza na ok. 25 minut.
Zapiekanki z grzybami – jak je serwować?
Zapiekanki z dodatkiem grzybów to nieskomplikowane danie, które jednak zaskakuje niezwykłym smakiem i wyjątkowym aromatem. Przed podaniem można skropić je oliwą z oliwek. Doskonale komponują się również z dipem pomidorowym oraz czosnkowym.
Zobacz także: Ten błąd podczas suszenia grzybów popełniamy często. Sprawdź, czego dotyczy
Ocen artykuł