Zamknij
Sos marchewkowy
fot. Shutterstock

Sos marchewkowy to idealny dodatek do różnych potraw. Zrobisz go błyskawicznie. Oto sprawdzona receptura.

Marchewka ze względu na swój wyjątkowy smak stanowi składnik wielu dań. Lista pomysłów na jej kulinarne zastosowanie jest bardzo długa. Warzywo to doskonale sprawdza się jako dodatek do surówek. Możesz przyrządzić z niego również pożywną zupę, a nawet smakowite ciasto. Jeżeli chcesz wzbogacić smak swojego obiadu, sięgnij po przepis na sos marchewkowy, który jest niezwykle delikatny i aromatyczny.

Sos marchewkowy – szybki przepis

Sos w takim wydaniu to znakomity dodatek do kotletów lub ryżu. Idealnie komponuje się również z potrawami mącznymi, np. kopytkami lub pierogami. Przygotowanie takiego sosu nie jest skomplikowane i zajmie ci dosłownie chwilę. Dzięki niemu każde przyrządzone przez ciebie danie nabierze wyjątkowego charakteru.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    20 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
7 marchewek
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 szklanki bulionu warzywnego
olej
pieprz ziołowy
sól
zioła prowansalskie
koperek
gałązka natki pietruszki
250 ml gęstej śmietany

Sposób przygotowania

  1. Marchewkę i cebulę obieramy, a następnie kroimy w małą kostkę.
  2. Czosnek ścieramy na tarce.
  3. Gotowe warzywa umieszczamy w garnku i zalewamy je bulionem warzywnym.
  4. Wszystko dusimy pod przykryciem na małym ogniu.
  5. W trakcie dodajemy do tego śmietanę, przyprawy i dokładnie mieszamy.
  6. Całość gotujemy jeszcze przez chwilę, aż sos stanie się gęsty.
  7. Pod koniec wzbogacamy jego smak odrobiną koperku i posiekanej natki pietruszki.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Sos marchewkowy – jak go serwować?

Sos marchewkowy doskonale wzbogaci smak różnych potraw. Możesz od razu polać nim swoje danie albo podawać go w oddzielnych sosjerkach. Po taki sos warto sięgać ze względu na liczne właściwości zdrowotne marchewki, która doskonale wpływa na wzrok oraz stan skóry, zachowując jej piękny i młody wygląd.