Zamknij
Pestki dyni na talerzu
fot. Shutterstock

Jeżeli szukasz szybkiej i smacznej przekąski na jesienne wieczory, sięgnij po prażone pestki dyni. Jak je zrobić? Podpowiadamy!

Pestki dyni to pyszna, chrupiąca i zdrowa alternatywa np. dla sklepowych chipsów. Z powodzeniem sprawdzi się jako naturalna przekąska w szkole lub w pracy. Zamiast sięgać po gotowe produkty, możesz je zrobić samemu. Tym bardziej teraz, kiedy jesień kusi nas swoimi licznymi skarbami.

Pestki dyni - właściwości

Pestki dyni posiadają wiele cennych dla zdrowia właściwości. Przede wszystkim dzięki zawartości cynku oraz witaminy E wpływają pozytywnie na kondycję skóry, włosów i paznokci. Znajdziemy w nich również zdrowe kwasy tłuszczowe, które odpowiadają za szereg ważnych procesów fizjologicznych. Spożywanie pestek dyni chroni organizm przed chorobami układu krążenia. Ponadto są źródłem błonnika, który ma znaczenie dla prawidłowej pracy układu pokarmowego. Trzeba jednak pamiętać, że wbrew pozorom są dość kaloryczne. 100 g pestek to ok. 500 kcal, więc warto sięgać po nie z umiarem. Ich najlepsze walory smakowe uzyskamy, prażąc je wcześniej na patelni lub w piekarniku.

Przekąski
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    20 min

  • Dla ilu osób

    dla 3 osób

Składniki

Składnik
1 średniej wielkości dynia
sól
3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Pestki oddzielamy od miąższu dyni, płuczemy delikatnie w wodzie, a następnie układamy na ręczniku papierowym do osuszenia.
  2. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. Celsjusza.
  3. Gotowe pestki wsypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą z oliwek.
  4. Całość pieczemy przez ok. 10-15 minut.
  5. Na koniec pestki posypujemy solą dla lepszego smaku.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Pestki dyni – jak jeść?

Pestki dyni znakomicie smakują jako samodzielna przekąska, ale mogą również stanowić świetne uzupełnienie wielu potraw, np. jako dekoracja zup i kremów. Znakomicie nadają się też do sałatek. Ponadto ich walory smakowe i odżywcze warto wykorzystać, przygotowując różne koktajle warzywne i owocowe. Możesz także przyrządzić z nich pyszną pastę kanapkową, która idealnie sprawdzi się na pierwsze śniadanie. W jakiej wersji lubisz spożywać je najbardziej?